Boros és történelmi hétvége Bátorkeszin

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 12. 13:58

Két rendezvényre is várják az érdeklődőket a szlovákiai Bátorkeszire: augusztus 15-én borpiknik, másnap történelmi séták részesei lehetünk.

A 15 éves múltra visszatekintő rendezvény nem ismeretlen a magyar vendégek előtt. Az elmúlt időszakban olyan fellépői voltak a kétnapos fesztiválnak, mint a Kispál és a Borz, az Omega vagy a Budapest Bár.

Idén a vírusjárvány miatt nem sikerült májusban megrendezni a fesztivált, az új, augusztusi időpontban (augusztus 15-én) reggel 8-tól 22 óráig zajlik borpiknik, melyen 12 pincészet kínálja jobbnál jobb nedűit. Részletek az esemény Facebook-oldalán.

Bátorkeszi látképe

Fotó: Gál István

Bátorkeszi az egykori Esztergom vármegye (ma Szlovákia) mezővárosa volt. Jelenleg 3400 lakosú falu. Neve a Keszi törzs, illetve az egykori kegyúr, az ecsedi Báthoriak nevéből tevődik össze. Majd 300 évig a herceg Pálffy család tulajdonában volt.

Már a 18. századi térképeken felfedezhetőek szőlőültetvények ugyanazon a két dűlőn, amelyek ma is szőlőtermesztő vidékek – Szentlászló és Galambos dűlőkön és a kettőt összekötő Tőkés úton. Jelenleg több mint száz pincénél folyik rendszeres szőlőtermesztés, borkészítés. Az itteni borászok összefogásából alakult 2003-ban a Szegab BK polgári társulás, a helyi borversenyeken mellett ők az egyik rendezői a  Bátorkeszi Borfesztiválnak.

 

Bátorkeszin a 18. századtól a helyi terményekre alapuló mezőgazdasági kisüzemek alakultak a posztómanufaktúrától kezdve a sörgyáron keresztül a likőrgyártásig. A hat éve működő, helytörténettel foglalkozó polgári társulás, a Pro Futuro Villa Kezw augusztus 16-án egy történeti sétát szervez, a résztvevők felkeresik a település ipartörténetéhez tartozó, még létező épületeket, illetve azokat a helyszíneket, ahol fontosabb üzemek álltak.

A történelmi tényekkel, történetekkel, legendákkal fűszerezett idegenvezetés mintegy két óra időtartamú. Találkozó az egykori szeszgyár épületénél, délután két órakor. Részletek az esemény Facebook-oldalán.

A szervezők tájékoztatták szerkesztőségünket, hogy mindkét rendezvény ingyenesen látogatható. Szombaton a borokat kóstolójegyek ellenében lehet megízlelni, amelyekhez a kijelölt borosgazdáknál juthatnak hozzá.