Dunakiliti és Mosonmagyaróvár Európa legvirágosabbjai között

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 27. 13:16

Szeptember 23-án a csehországi Brnóban tartották az Európai Virágos Városok és Falvak ez évi versenyének (Entente Florale Europe) díjkiosztó ünnepségét. A tavalyi verseny győzteseként hazánkat falu, illetve város kategóriában képviselő Dunakiliti és Mosonmagyaróvár ezüstérmesek lettek.

A szigetközi város megszerezte egyúttal a „Legszebb főtérnek" járó különdíjat is.

Mosonmagyaróvár emellett elismerő oklevelet kapott a Futura Interaktív Természettudományi Élményközpontért, Dunakiliti pedig a Kiserdei Óvodáért, amely „Zöld óvodaként" működik. Az elismeréseket Kovács Andor Tamásné, Dunakiliti polgármestere és dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere vette át.

Mosonmagyaróvár csapata

A verseny komoly kihívás a résztvevőknek, hiszen követelményrendszerében a virágosítás mellett nagy hangsúllyal szerepelnek a környezetvédelem, az ökológia, a környezettudatos oktatás, a természeti- és épített örökség megőrzése, a korszerű hulladék- és energiagazdálkodás, valamint a tájvédelem szempontjai. A zsűritagok emellett kiemelt figyelmet fordítanak a település tisztaságára, falfirka-mentességére. A mezőny nagyon erős, a résztvevők olyan elismerten magas színvonalú környezeti kultúrával rendelkező országok, mint Hollandia, Németország, Ausztria, Belgium, de jelentős versenytárs Csehország, Szlovénia és Írország is.

A versenyben résztvevő országok képviselőiből álló zsűri július 1-4. között kereste fel a két magyar települést. Mosonmagyaróváron a zsűritagok tetszését a hatalmas zöld felületek, virágos parkok mellett az is elnyerte, hogy a civil szervezetek és az önkormányzat összefogásának eredményeképpen az új fejlesztéseknél messzemenően érvényesítették a fenntarthatóság szempontjait, például a megújuló energiaforrások használatát. Értékelték azt is, hogy az önkormányzat a közterek fejlesztését és szépítését a helyi lakosokkal és számos önkéntes szervezettel együttműködve végzi.

Dunakiliti rendezettsége, tisztasága mellett különösen a helyi vállalkozások és az önkormányzat példás összefogása vívta ki az értékelők tetszését, mellyel a falut zöldebbé, virágosabbá tették, közösségi tereket alakítottak ki, nagy hangsúlyt fektettek az intézményi környezet virágosítására, s hogy ezekbe a folyamatokba a fiatalokat is sikerrel vonják be.

Dunakiliti csapata

Az Európai Virágos Városok és Falvak egyedülálló programja kontinensünkön évente közel ötvenmillió embert mozgósít, és huszonötezer település között teremt kapcsolatot a harmonikus környezet kialakítása és megóvása érdekében. Magyarország 1990 óta visszatérő szereplője az európai versengésnek, abból a felismerésből kiindulva, hogy a turisztikai piacokért folyó versenyben fontos versenyelőny a fenntartható fejlődés elveinek következetes alkalmazásával kialakított, kulturált és rendezett településkép is.

A verseny hazai szervezőjeként és lebonyolítójaként a Magyar Turisztikai Ügynökség büszke arra, hogy a „Virágos Magyarországért" környezetszépítő versenyen az eltelt 23 évben díjazott településeinket az európai megmérettetéseken eddig – a mostanival együtt – 9 arany-, 25 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek, további 10-et pedig Európa-díjjal jutalmaztak.

A virágos városok polgármesterei