Egy régi csűr lesz az újabb látványosság a keleméri Mohos-Ház-nál

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. május 19. 16:18

Elkezdődött a turistaszezon a keleméri Mohos-Ház Látogatóközpontban, ahol május 26-án, a Szilvásvárad- Aggtelek közötti 70 kilométeres kerékpártúra résztvevői is megpihenhetnek majd.

Az Aggteleki Nemzeti Park területén levő kis borsodi faluban találni a térség egyetlen, eredeti állapotában felújított emeletes parasztházát, amely berendezett látogatóközpontként fogadja a turistákat. Ezen a helyen, a Kelemér határában levő Mohos-tavak kialakulásának történetével, földrajzi- és néprajzi vonatkozásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők, és láthatják a falu egykori szülöttjének Faggyas Istvánnak a település nevezetességeiről készített grafikáit is.

A tavak - amelyek fokozottan védett helyek - az Országos Kéktúra Útvonal mentén helyezkednek el, ahová idén is - előzetes bejelentkezések alapján - vezetett túrákat szerveznek. Időutazásra invitálják a vendégeket, mert a Mohos-tavak egyedülálló természeti képződmények Magyarországon és csak itt találhatók. Még a jégkorszakban alakultak ki, és hogy máig fennmaradtak, azt az erdős környezetnek, a térség viszonylag hideg klímájának és a helyi talajszerkezetnek köszönhetik.

A Mohos-ház látogatóközpont

Fotó: Mentusz Károly

A szervezett túrákon a tavak közelében látható Mohos-földvárat is megismerhetik a látogatók - mondta lapunknak Szilágyi János, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa, a látogatóközpont gondnoka. - Emellett a résztvevőknek arra is lehetőségük nyílik, hogy faluséta keretében meglátogassák  a nagy múltú keleméri református templomot, ahol az ott őrzött gömöri fejfákat is láthatják. De megismerkedhetnek az egyház kezelésében működő Tompa Mihály Emlékházzal is, amely a neves költőről szól, aki egykor lelkészként szolgált Keleméren. Ő kutatta elsőként a mohos-tavakat, amelyet egyik versében is megörökített.

A látogatóközpontban egyébként a megnyitása óta eltelt időszakban mintegy hatezer vendég fordult meg. Bejelentkezés alapján erdei iskolai foglalkozásokat tartanak, valamint táborok szervezésére is lehetőséget kínálnak, de a nyári hetekben és kora ősszel is főleg a kiránduló osztályokat várják a túrákra. A Mohos-tavak nemcsak különleges turisztikai látványosságok, hanem a tudományos kutatást is szolgálják, miután egyetemi hallgatók terepgyakorlatok keretében, rendszeresen érkeznek Kelemérre, hogy tanulmányokat folytassanak.

Tablókon a tavak

Fotó: Mentusz Károly

Szilágyi Jánostól azt is megtudtuk, hogy Mohos-Ház Látogatóközponthoz tartozó telken a közeljövőben egy régi - hagyományos felépítésű - csűrt építenek, amely közösségi célokat is szolgál majd. Ezzel a gömöri táj egyik régi építészeti értékét szeretnék átmenteni a mának és megőrizni az utókornak.