Egyértelmű szabályozást és áfacsökkentést javasol a fesztiválszakma

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2021. április 27. 17:27

A kulturális áfa csökkentése és az egyértelmű szabályozás nagyban segítené a rendezvényszakma helyzetét – hangzott el a Budapest Brand újranyitási konferenciáján megtartott kerekasztal-beszélgetésen.

Márta Istvánt, a Magyar Fesztivál Szövetség elnökét és Kádár Tamást, a Sziget Fesztivál cégvezetőjét Faix Csaba, a Budapest Brand Zrt. vezérigazgatója faggatta a Lesz idén fesztivál Budapesten? című kerekasztal-beszélgetésen.

„A közepes és kisebb fesztiválok megvalósulásának a nyár végén már egészen nagy a valószínűsége Európa-szerte, így Magyarországon is. Mivel azonban a legújabb kormányrendeletben nem szerepelnek a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó szabályok, az olyan nagy volumenű attrakciók esetében, mint a Sziget, továbbra is marad a bizonytalanság” – kezdte a beszélgetést Kádár Tamás. A tervezhetetlenség – az előkészületekkel járó iszonyú mennyiségű munka miatt – véleménye szerint nehéz helyzetbe hozza a fesztiválszervezőket és azokat a rokonszakmákat is (vendéglátás, technikai szolgáltatók), amelyek a fesztiválokból élnek egész éven keresztül.

„A fesztiválipar szépsége, hogy egy rendezvény egy évben csak egyszer valósul meg. Tehát eleve kockázatos műfaj: a több hónapos felkészülést az időjárás, vagy a szakhatósági engedélyek megszerzése egyaránt veszélyeztetheti. Erre a bizonytalanságra jött rá az egész Covid-helyzet” – mutatta be ágazatuk helyzetét Márta István. Örömtelinek tartja ugyanakkor, hogy – miközben a profitorienált, nagy attrakciók egy részét már korábban lemondták –, a szűkebb közönséget vonzó, közepes és kisebb fesztiválgazdák pozitívabban látják a helyzetet, mint tavaly. Június közepétől kezdve sokan megvalósítják programjaikat, akár a dátum későbbre halasztásával is.A jelenlegi tervek szerint Budapesten és környékén hagyományos formában rendezik meg a Mesterségek Ünnepét, az Érdi Jazz Fesztivált, Szentendre három-négy fesztiválját (köztük a skanzen pünkösdi rendezvényét), a Bakáts Fesztet, a Pont és a Margó Fesztivált. A gasztrokulturális események közül a Budapesti Borfesztiválnak és a Rosalia Fesztiválnak, vagy a szeptemberre halasztott Gourmet Fesztiválnak és a Gyerekszigetnek is örülhet a közönség.

Kádár Tamás, Márta István és Faix Csaba a Budapest újranyit! konferencián

Fotó: Grósz Balázs / turizmus.com

„Az idei Sziget sorsa még nincs eldöntve véglegesen, de az a valószínűbb, hogy nem lesz” – mondta el Kádár Tamás.Ugyan tavaly is felmerült, de a Sziget csak belföldiek számára való megszervezését két okból sem tartják kivitelezhetőnek. Egyrészt nemzetközi márkáról van szó, amelyet Európa öt legnagyobb fesztiválja közé sorolnak. Egy kisebb, „fapados” verzió nem tenne jót a brandnek, másrészt az elvárt minőséget csak a szokásos, a nemzetközi forgalmat is tartalmazó költségvetésből tudják megvalósítani.

A két szakember szerint a programok biztonságos megrendezéséhez a fokozatos nyitás elve alapján elkészült, tiszta, precíz és pontos kormányrendeletre lenne szükség, amelynek kidolgozása során meghallgatják a szakmai szövetségek és munkacsoportok véleményét. Az óvintézkedésekről ugyan már rengeteg terv és javaslat készült, de ezeket nem látják sehol visszaköszönni. A rendeleteknek két momentum, a beengedés és a lebonyolítás szabályait is részleteznie kellene. Az egyértelmű szabályozás abban is segítene, hogy ne keressen kiskapukat a szakma az események megtartásához.

A Sziget Fesztivál évente több mint 100 ezer turistát vonz Budapestre

Fotó: Sziget Facebook-oldala

A fesztiválok esetén azt sem szabad elfelejteni, hogy az addicionális költések nagyon fontosak az adott régióban. A Sziget Fesztivál évente több mint 100 ezer turistát vonz Budapestre, és ezzel Magyarország legnagyobb turisztikai rendezvénye. A rendezvénypiac a belföldi turizmusnak is nagy mozgatórugója, bár ez a fajta turisztikai mozgás az idén még várhatóan kevéssé lesz jellemző, mint ahogy a nagy, nemzetközi turnék is 2022-re halasztódnak.Az újrainduláshoz és a versenyképesség növeléséhez a két szakember egybehangzó véleménye szerint a jelenleg 27 százalékos kulturális áfa csökkentése lenne a legfontosabb, ez az alvállalkozói láncon is végigfutna. A magas áfa miatt ma Magyarország óriási versenyhátrányban van. Fontos lenne azoknak az eseményeknek a megsegítése is, amelyeket ugyan megszerveznek, de a Covid-helyzet miatt végül nem valósulhatnak meg.

Márta István azt is hozzátette, hogy a szűkebb közönséget megcélzó művészeti, kulturális eseményekre vonatkozó pályázatok időben, világos szabályok alapján történő kiírása, elbírálása is üdvözítő lenne.

A konferencia további beszámolóiért kövesse figyelemmel oldalunkon a #Budapest újranyit! címkét. Az előadásokat május 11-ig tudja ezen az oldalon tudja visszanézni.