Egyiptom 36 km-es falat húzott fel Sharm el-Sheikh köré

Forrás: turizmus.com

 2021. február 12. 15:14

Szögesdróttal megerősített, 36 kilométeres betonfal védi a népszerű egyiptomi üdülőhelyet, Sharm el-Sheikh-et és az ott tartózkodó nyaralókat. Azt remélik, hogy az új biztonsági intézkedések visszacsábítják a turistákat az elmúlt 15 évben megfigyelhető látogatószám-csökkenés után.

A turisták száma azután kezdett csökkenni a Sínai-félsziget déli csücskén található üdülővárosban, hogy 2005 júliusában az Abdullah Azzam Brigades terroristacsoport által végrehajtott robbantások 88 embert halálát okozták. Később, 2011-ben az “arab tavasz” néven ismert kormányellenes tüntetéssorozat részeként Kairóiban és más egyiptomi városokban is demonstrációk kezdődtek, ami végül Hoszni Mubarak elnök lemondásához vezetett, ezt követően pedig felborult Egyiptom gazdasági és társadalmi biztonsága.

Most pedig, mint a világ többi országában, a koronavírus-járvány hátráltatja Egyiptom turisztikai iparának fellendülését.

Az turisztikai vezetők azt remélik, hogy a fal helyreállítja a bizalmat az üdülőhelyen és a turisták ismét szívesen látogatják majd Sharm el-Sheikh-et, mint biztonságos nyaralási célpontot. Jelenleg mindenkinek, aki közúton lép be a városba, át kell haladnia a falon, írja az euronews. Ezt mindössze négy ponton lehet megtenni, a belépési kapuk mindegyikét érzékelőkkel és kamerákkal szerelték fel és mindenkit átkutatnak a belépés előtt.

sharmelsheikh_123rf

Jelenleg közúton csak négy ponton lehet belépni Sharm el-Sheikh területére, ahol ellenőriznek és átkutatnak mindenkit

Fotó: 123rf.com

Az üdülőhely 450 kilométerre található a Sínai-félsziget Földközi-tengeri partvidékétől, ahol a szélsőséges iszlamista lázadók tevékenysége összpontosul. "Hatalmas a távolság, ehhez jön a nagyfokú biztonság, amelyet a Sínai-félsziget északi részét biztosító második egyiptomi hadsereg és a Sínai-félsziget déli részét biztosító harmadik egyiptomi hadsereg nyújt" – jelentette ki Háled Fuda, a félsziget déli részének kormányzója újságíróknak.