Élménykerékpározás és egy stadionnyi erdő Karintiában

Forrás: turizmus.com

 2019. június 05. 18:12

Sehol máshol nem találni olyan nagy és átfogó kerékpárkölcsönző-hálózatot Ausztriában, mint Karintiában – hallottuk az Österreich Werbung bringázással egybekötött sajtóreggelijén.

Karintiában minden adott egy kellemes nyaraláshoz: a látogatókat 200 tiszta, fürdőzésre kitűnően alkalmas tó, 8000 kilométernyi folyó, 60 gyógyforrás, 43 gleccser, háromezer méter magas hegycsúcsok, szelíd dombok, sok napfény és sokszínű kultúra várja.

Ausztria legdélebbi tartományának nyári újdonságairól a Kärnten Werbung sajtófelelőse, Elke Maidic számolt be a városligeti Nyereg Bisztróban megrendezett sajtóreggelin.

A kerékpározás egész Ausztria és Karintia egyik kiemelt terméke az idén, amire számtalan remek lehetőség kínálkozik. A Dráva menti kerékpárút (R1) különösen említésre méltó: összeköti egymással Olaszországot, Ausztriát, Szlovéniát és Horvátországot, összesen mintegy 510 km hosszan vezet a dél-tiroli Toblacher Feldtől a horvát–szlovén határ közelében található Varasdig, majd 2021-től előreláthatólag egészen Légrádig.

A teljes útvonalból 222 km Karintiában található. Az út teljes hosszában tökéletesen kitáblázott, felülete kiváló (aszfaltos vagy murvával felszórt), nagyrészt Karintia legfontosabb folyóvize, a Dráva mentén halad, miközben változatos, hegyekkel és fürdésre alkalmas tavakkal tarkított tájakban is gyönyörködhetünk. A kerékpárút 2016-ban ötcsillagos minősítést kapott az Általános Német Kerékpárklubtól (ADFC).

Az ötcsillagos kerékpárúton változatos tájban gyönyörködhetünk

Fotó: Kärnten Werbung

Habár az Ausztria legdélebbi tartományán átvezető kerékpártúra négy nap alatt is könnyűszerrel teljesíthető, nem érdemes sietni. Olyan nevezetességek találhatók az úton, mint pl. a Spittal an der Drau-i reneszánsz Porcia kastély, a Warmbad-Villach-i KärntenTherme vagy a Wörthi-tó.

A kerékpárút mentén 50 minősített kerékpáros fogadó várja a vendégeket, amelyek a kulináris élményeken túl szálláshellyel (akár egy éjszakára is), őrzött kerékpártárolókkal, szárítókkal, valamint az elektromos kerékpárok számára akkumulátor-feltöltési lehetőséggel is szolgálnak. Egyes szakaszok vonattal, hajóval vagy a Dráva menti kerékpárút buszjáratával is megtehetők, valamint a túracsomagok szállítása is megszervezhető.

 

Új: Karintia rent e-bike

2018 óta Karintia egyedülálló abból a szempontból, hogy sehol máshol nem találni olyan nagy és átfogó kerékpárkölcsönző-hálózatot, mint itt. A Papin céggel és a karintiai turisztikai régiókkal közösen sikerült kialakítani egy 50 állomáshelyből álló kölcsönzőhálózatot, ahol mindenféle kerékpár bérelhető (mountainbike, városi kerékpár, gyermekbicikli, e-bike stb.).

Valamennyi kerékpár online is lefoglalható, emellett csoportok is minden gond nélkül foglalhatnak maguknak kerékpárokat ezen a honlapon keresztül. A biciklik visszaszállításáról a Papin cég gondoskodik.

A Wörthi-tó

Fotó: Kärnten Werbung

A több mint 100 karintiai kirándulóhelyen és látványosságnál használható Karintia-kártya a kerékpárút közvetlen közelében sorakozó nevezetességekre is érvényes. A heti kártya ára felnőtteknek 41 euró, gyermekeknek 21 euró.


A természet jegyében

Karintia ad otthont Ausztria legnagyobb szabadtéri művészeti projektjének is az idén.

A klagenfurti Wörthersee stadion szeptember 8. és október 31. között egyetlen hatalmas műalkotássá alakul át a FOR FOREST nemzetközi művészeti projekt keretében. A projekthez az osztrák Max Peintner „A természet töretlen vonzereje” című ceruzarajza adta az ihletet.

Max Peintner ceruzarajza

Fotó: Kärnten Werbung

A művész elképzelésének megfelelően egy több mint kétszáz fából álló vegyes erdővel ültetik be a futballstadion egész pályáját. A projektet a Svájchoz, azon belül is Basel városához kötődő Littman Kulturprojekt (Klaus Littmann) valósítja meg. A látogatók 10 és 22 óra között, ingyenesen tekinthetik meg a látványosságot.

A különleges kezdeményezést megelőzően és közben is számos rendezvényt terveznek Ausztria-szerte az erdő, az ökológia, a művészet és a természet témakörében.