Farsang Stájerországban

Forrás: turizmus.com

 2016. január 25. 17:14

Ausztria zöld szíve kitűnő sípályáinak köszönhetően a magyar látogatók kedvenc osztrák tartománya. A világbajnokságoknak is helyszínt adó síterepeken túl változatos programokkal is várják a vendégszeretetükről híres stájerek a látogatókat.

A farsangi időszak különösen izgalmas a térségbe utazók számára, hiszen a több száz éves népszokásokat a mai napig tartják a helyiek.

Hagyományőrző farsangi felvonulás Murtalban

A február 8-án rendezett farsangi ünnepség a régió legrégebbi hagyományai közé tartozik. A felvonulást a tarka sapkákat viselő résztvevők vezetik, akik kolompokkal, csengettyűkkel űzik el a tél démonait. Őket követik a kézműveseknek, kereskedőknek öltözött farsangolók, akik a régi mesterségeket szimbolizáló eszközöket, például ollóköszörülőt visznek magukkal. A felvonulás érdekessége, hogy csak férfiak vehetnek rajta részt, a női karaktereket is férfiak játsszák el. 2011-ben a muraui farsangi felvonulást az UNESCO felvette a kulturális örökségek közé.

 

Ausseerlandi karnevál velencei ízekkel

2016. február 8-án és 9-én különleges szerzetek lepik el a stájer Bad Ausse települését. Farsang hétfőn fehér hálóingbe öltözött doboló nők űzik el a telet, húshagyó kedden pedig az ausseei farsang legérdekesebb figurái, a maszkos, ezüstös flitterekkel borított kosztümökbe öltözött Flinserlek vonulnak fel.  A Flinserlek alakjának eredete a Velencei Karnevált is megjárt stájer kereskedőkhöz köthető, akik az első ilyen jelmezeket hozták Ausseerlandba. Összesen körülbelül 100 Flinserl kosztüm létezik, amelyeket generációkon keresztül továbbörökítenek a stájer családokban, mivel előállításuk nagyon időigényes, akár másfél évbe is telhet. A Flinserlek versmondásért cserébe mogyorót és narancsot adnak a gyerekeknek.