Feltárják a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírját

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 31. 14:17

Antropológusok és régészek közreműködésével a héten megkezdődött a Mohácsi Nemzeti Emlékhely egyik tömegsírjának feltárása. Az emlékhely a feltárás alatt is fogadja a látogatókat.

1960-ban és 1976-ban a korábban megtalált öt, a mohácsi csatával kapcsolatos tömegsír feltárását, illetve részleges régészeti vizsgálatát a régész és antropológus szakemberek elvégezték. A csontokat akkor konzerválták és visszatemették azzal a céllal, hogy később egy újabb feltárással részletes vizsgálatot végeznek rajtuk. Az emlékhely öt tömegsírja közül a III. számú feltárása és tudományos vizsgálata antropológusok és régészek közreműködésével a héten megkezdődött – tájékoztat a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevelében.

A feltárás eredményeit is figyelembe veszik a Mohácsi Nemzeti Emlékhely új interaktív kiállításához

Fotó: Varga Zsolt / Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

A régészeti feltárás magába foglalja a tömegsír felnyitását, a csontvázak különválasztását, osztályozását, antropológiai morfológiai vizsgálatát, valamint a régészeti leletmentést. A régészeti feltárás célja, hogy a hős katonák fél évezreddel a csatát követően méltó módon kapják meg a végtisztességet, továbbá, hogy a Mohácsi Nemzeti Emlékhely a nemzeti kegyeleti szempontoknak megfelelően egy teljesen új interaktív kiállítás keretében – a legújabb antropológiai, régészeti, történészi kutatások eredményeit felhasználva – mutassa be a látogatóknak a magyarság egyik legfontosabb, sorsfordító történelmi eseményét.

A feltárás során az emlékhely továbbra is fogad látogatókat, a jelenlévő régész szakemberek tájékoztatják az érdeklődőket a munkálatokról.

A feltárás folyamatát bemutató, folyamatosan bővülő fotógalériát ezen az oldalon tekintheti meg.