Főzdefesztek, vidéken is –legközelebb Szegeden

Forrás: turizmus.com

 2014. október 08. 10:23

Folytatódik a kézműves sörfőzés térhódítása, amely a fiatalok körében is egyre népszerűbb kulturált borfogyasztással próbálja felvenni a versenyt. A Főzdefesztek ugyanis a jövőben, a vidéki nagyvárosokban is megjelennek.

A 2011-ben alapított Főzdefeszt kísérleti underground sörfesztivál is hozzájárult ahhoz, hogy három év alatt megteremtődött a magyar kézműves sörfőzés kultúrája, ennek következtében hazánkban sosem látott népszerűségnek örvendenek a kisszériás, egyedi ízű, változatos sörfélék.

Ennek egyik jele, hogy több százezer látogatót vonzott szeptemberben a Főzdefeszt + Street Food Show az Andrássy úton, ahol immár több mint ötven standról árulták a magyar kézműves söröket, és a huszonvalahány street food stand mellett a legnépszerűbb food-truckok is feltűntek.

A Főzdefeszt szervezői az Év Sörfőzdéje díjat a miskolci zip’s brewhouse-nak, és a közönség által megszavazott Év Kedvenc Kézműves Söre díjat pedig a Távoli Galaxisnak, azaz készítőjének, Róth Zoltán, sörfőzőnek adták át.

 

A zip’s brewhouse az elmúlt években példát mutatott söreinek egyenletesen magas minősége révén, és professzionális hozzáállásával, melynek látványos elismerése az áprilisban Kentucky-ban megnyert rangos nemzetközi elismerés, ezért a szakmai zsűri egyöntetűen döntött úgy, hogy a miskolci sörfőzdének adja a 2014-es Év Sörfőzdéje díjat. A zip’s a sörfőzésen kívül sörfőző berendezéseket is gyárt, és ezen a téren nemzetközileg ismert szereplő, Szentpétervártól Miamiig telepít sörfőzdéket. A 2012-ben házi sörként indult Távoli Galaxis tavaly robbant be a köztudatba és azóta is az egyik legszélesebb körben ünnepelt magyar India Pale Ale „fajta”.

A szervezők a díjátadón azt is elmondták, hogy már október 17-18-19-én megrendezik az első szegedi Főzdefesztet, és a 2015-ös évadban több vidéki városban is rendeznek Főzdefeszteket, hogy ne csak a fővárosi közönség élvezhesse ki a hazai sörforradalom áldásait.