Francia randevú Bécsben

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2015. május 13. 16:18

Picasso Múzeum, ősemberbarlang-másolat, megfiatalodott Lido – ezekről az új látnivalókról is hallhattunk a French Rednez-Vous Bécsben megrendezett közép-európai workshopján, ahol 53 francia kiállító 12 ország 122 utaztatójának és szakújságírójának mutatta be kínálatát március 11–12-én.

Franciaország 2014-ben 83,7 millió turistát fogadott, és ezzel – immár több mint húsz éve – a világ legnépszerűbb turisztikai desztinációja maradt. A turizmusból származó bevételek elérték a 42,7 milliárd eurót, az ágazat hozzájárulása a francia GDP-hez 7,4 százalék. Míg a távoli országokból jelentősen (+8,7 százalék) nőtt a beutazó forgalom, Európából enyhén (–1,7 százalék) visszaesett – mondta el a workshop megnyitóján Pascal Teixeira Da Silva, Franciaország bécsi nagykövete.

Közép-Európából évente 1,5 millióan látogatnak Franciaországba. A 2014-es végleges statisztikai adatok még nem ismertek, de a megelőző évben térségünk minimális mértékű növekedést mutatott. Ausztria küldte a legtöbb vendéget, szám szerint 395 ezret, a csehek 271 ezer fővel a másodikok, Magyarország pedig 260 ezer turistával a harmadik helyet szerezte meg.

Francia workshop a bécsi Hiltonban
Fotó: Studio Image Industry/E. Hussmann


A kétnapos workshopnak a Hilton Vienna Danube Waterfront szálloda adott otthont, ahol 13 turisztikai hivatal, több mint 10 szálloda, illetve szállodacsoport, kulturális helyszínek, programgazdák, repülőterek, hajótársaságok mutatkoztak be a 12 országból érkező 110 utazási irodai partnernek és a 12 szakújságírónak, de olyan világhírű intézmények is eljöttek, mint a párizsi Lafayette áruház, a Lido varieté vagy a Fragonard parfümgyár. A közép-európai üzleti találkozón most első alkalommal vettek részt lengyel és macedón tour operatorok, hazánkat 23 szakember képviselte. A magyar csapatot Vecseri Vanda kísérte, aki ettől az évtől rész- és távmunkában közreműködik az Atout France bécsi irodájának tevékenységében. (Mint ismert, Elisabeth Parragh-Pataki tavaly év végi nyugdíjba vonulásával az Atout France magyarországi képviselete – ahol Vanda korábban asszisztensként dolgozott – bezárt, s a magyar piacot érintő feladatok és marketingbüdzsé átkerültek az Ausztriáért és Közép-Európáért felelős bécsi irodához.)

Gálaest az Odeon színházban
Fotó: Katharina Schiffl


Corinne Foulquier, az Atout France bécsi regionális irodájának vezetője az újdonságokat ajánlotta a szaksajtó figyelmébe. Nagyon büszkék rá, hogy 113 ország állampolgárainak online szavazatai alapján 2015-ben Bordeaux lett Európa legjobb úti célja. A város a 2016-os franciaországi labdarúgó-Eb egyik helyszíne lesz, s az év tavaszára átadják az emberiség több ezer éves egyetemes borkultúráját bemutató, formabontó épületével is egyedülálló Cité des civilisations du vin múzeumot.

Az idei év egyik szenzációja a világon a legrégebbi ismert barlangrajzokról híres Chauvet-barlang másolatának áprilisi megnyitása a dél-franciaországi Le-Pont-d'Arc mellett. Normandiában, az UNESCO-világörökségként számon tartott Mont-Saint-Michel tengeri karakterének helyreállítása után újra szigetté válik a nagy dagályok idején. Rouen városának két újdonsága a Panorama XXL körpanoráma-kiállítóhely és az orléans-i szűz legendáját újraértelmező Historial Jeanne d'Arc múzeum. A fővárosban nemcsak a zene, hanem a kortárs építészet rajongóinak is izgalmas látványosság a Párizsi Filharmónia futurisztikus koncertterme „lebegő" nézőterével, míg a tavaly októberben, öt év után ismét megnyílt Picasso Múzeumban a korábbi tízszeresére nőtt a kiállított festmények száma. A Champs-Elysée-n négy hónapig tartó felújítás eredményeként teljesen megfiatalodott a Lido, amely húsvéttól a Csodálatos Párizs (Paris Merveilles) című új megashow-val várja a vendégeket.

Miért menjünk Franciaországba? Kiderült a darabból
Fotó: Katharina Schiffl


Az üzleti megbeszélések mellett a szórakozásra, barátkozásra is jutott idő a bécsi workshop franciásan könnyű gálaestjén, amelyet az Odeon színházban tartottak. A partit megnyitó kétszemélyes darab humoros formában igyekezett kedvet csinálni Franciaországhoz, majd a vendégek kipróbálhatták szerencséjüket a kaszinóasztaloknál, a bluebox-technikának köszönhetően emlékfotót készíthettek ismert nevezetességek előtt, megtanulhatták a tapenade (olajbogyókrém) elkészítését, feldíszíthették az egyes delegációk megkülönböztetésére kiosztott színes nyakkendőket, sőt tesztelhették illatfelismerési képességüket is.