Gyorsforgalmi út lendíthet a turizmuson Kambodzsában

Forrás: turizmus.com

 2020. december 01. 12:48

A több mint 1,9 millió dollár beruházást igénylő gyorsforgalmi út építése a Covid-járvány ellenére is tervszerűen folyik Kambodzsában. A fővárost, Phnom Penht a királyság második legnagyobb városával Sihanoukville-lel összekötő 232 km-es utat jelenleg 6-8 óra alatt lehet megtenni.

Mivel Sihanoukville az ország legnagyobb mélytengeri kikötője, az áruszállítás és turizmus szempontjából létfontosságú a gyors közlekedési infrastruktúra létrehozása. A kikötő az ország egyik legfontosabb gazdasági motorja – tájékoztatta szerkesztőségünket Sárdi Rudolf, a Kambodzsai Királyság idegenforgalmi minisztériumának magyarországi képviselője.

Mint írja, 2019-ben egyre több tengerhajóval érkező turista látogatott Kambodzsába, de a rossz útviszonyok miatt az 1-2 napos megállás alatt nem tudtak az országban szétnézni.

A királyi palota Phnom Penhben

Fotó: 123rf.com

A tavaly márciusban megkezdett építkezés 26%-a készült el a kínai China Road and Bridge Corporation kivitelezésében. Befejezése 2022 első negyedévére várható.

A fizetendő útdíj ellenére is lényegesen kedvezőbb lesz az út használata a jelentős üzemanyag-  és időmegtakarítás miatt.

Sihanoukville már vonaton és repülővel is elérhető Phnom Penhből és a kikötőből rendszeres légi járatok üzemelnek Siem Reapbe (Angor Wat).

A turisztikai képviselő arról is beszámolt, hogy eddig ismeretlen elefántcsordákra bukkantak a kambodzsai Keo Seima Vad Rezervátumban. Egy közel 100 állatot számláló ázsiai elefántpopulációt fedeztek fel, amelyből 14-et sikerült lencsevégre kapni. Jelenleg 400  és 600 körülire becsülik a királyságban élő elefántok számát, melyekből 71 elefántot háziasítottak. A szigorú intézkedések következtében sikerült teljesen visszaszorítani az állatok illegális vadászatát.

A 2020 és 2029 közötti időszakra a kormány egy 6 pontból álló akciótervet dolgozott ki az elefántpopuláció védelmében, amit egy közel 40,5 millió dolláros büdzséből kíván fedezni a Környezetvédelmi Minisztérium és a program szponzorai.

Kapcsolódó cikkek

Ázsia dinamikus csomagban

2020. április 28.