Az ökrös szekér végnapjai Kambodzsában

Forrás: turizmus.com

 2020. április 17. 18:31

A Kambodzsai Királyságban, a fővárostól 60 kilométerre északra található Kampong Chhnang városa komoly turisztikai vonzerővel rendelkezett. 120 ökrös szekér várta a szárazföldön és vízen érkező turistákat.

A turisták több száz éves templomokat látogathattak meg, és megismerkedhettek a helyi lakosok életével, az eredeti kambodzsai népi kultúrával. Gazdag madárvilág, zöld rizsültetvények és a lélegzetelállító szépségű Pea Reang Lake – csak néhány a látnivalók közül.

Naponta 300-400 turista érkezett ide korábban, akik biztosították a helyi lakosság megélhetését és ideális lehetőséget nyújtottak Phnom Penh-ből egynapos kirándulásokra.

"Egy-egy rövidebb túra 5-6 dollárba került – tájékoztatott Sárdi Rudolf, a Kambodzsai Királyság Idegenforgalmi Minisztériumának magyarországi és kelet-európai képviselője.

Egy pár ökör beszerzési ára 1000 dollár körül mozog

Fotó: Kambodzsa Idegenforgalmi Hivatalának magyarországi képviselete

A turizmus leállása Kambodzsát is súlyosan érintette. Arra kényszerítette a falu lakóit, hogy az ökröket a vágóhídra küldjék. Így az ökrös kocsik elhagyatottan állnak a helyi posta épülete előtt vagy a cölöpre épült házak alagsorában.

Az Ökrös Kocsi Szövetség elnöke reményének adott hangot, hogy a sok évtized alatt felépített idegenforgalmi szektort a járvány elmúlásával sikerül visszaállítani. Ugyanakkor egy pár ökör beszerzési ára 1000 dollár körül mozog, így az állatok pótlása rendkívüli nehézséget okoz majd a falu lakóinak.