Hadrianusnak állít emléket Óbuda

Forrás: turizmus.com

 2017. június 07. 17:13

A mai Óbuda területén élt Hadrianus 1900 évvel ezelőtti hatalomra kerülésének alkalmából Óbuda-Békásmegyer, az Aquincumi Múzeum és az Óbudai Turisztikai Egyesület 2017-re emlékévet hirdetett. A jubileumi év során számos kiállítás, rendezvény, program és konferencia várja az érdeklődőket.

Az eseménysorozat egyik legizgalmasabb állomása volt a 2017. június 7-én megtartott esemény, amelyen Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, dr. Láng Orsolya, az Aquincumi Múzeum igazgatója, Békefi Anna, az Óbudai Turisztikai Egyesület elnöke és Ráday Dávid, a Hello Wood egyik alapító tagja adták át a HelloWood tervezői csapat által készített Hadrianus köztéri installációt, amely méltó emléket állít Pannonia császárának, Óbuda első „polgármesterének".


Publius Aelius Hadrianus, aki Kr.u. 117-138-ig uralkodott, a Római Birodalom egyik legsokoldalúbb császára volt. Uralkodását nem nagyszabású hadjáratok, hanem békés építkezések sora és az óriási birodalom határainak megerősítése jellemezte. Hatalomra kerülése után meglátogatta a birodalom szinte valamennyi provinciáját és helyben próbálta orvosolni a helyi közösségek felmerülő gondjait. A mai Magyarország területén is több ízben megfordult.

Leghosszabb itteni tartózkodása Kr.u. 106-108 között volt, amikor Pannonia Inferior (Alsó Pannonia) tartomány első helytartójaként Aquincumból (a mai Óbuda) irányította a provincia közigazgatását.Császárként is visszatért Pannoniába, és a tartomány több települése neki köszönheti városi rangra emelését, ekkor kapott városi rangot többek között Aquincum is.

Az 1900 évvel ezelőtt hatalomra került, művelt uralkodó színhelyekben gazdag, változatos életéről nyílt, október végéig látható időszaki régészeti kiállítás az Aquincumi Múzeumban a „Hadrianus MCM – egy ókori karrier története" címmel, amely elsősorban nem a történelmi adatokra, hanem Hadrianus császár emberi oldalára, izgalmas életútjára és személyiségének bemutatására koncentrál. A Fő tértől pár lépésnyire található Kórház utcában színes, szabadtéri traverz fotókiállítás mutatja be e nem mindennapi életutat.

Ennek kívánt emléket állítani Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, és kérte fel a Hello Wood csapatát a szakállas császár fából készült portréjának megalkotására. Az ötlet megszületését követte a tervezői gondolkozás, amelynek során körvonalazódott, hogyan lehetne látványosan, a fa ötletes felhasználásának segítségével bemutatni a történelem első szakállas császárának arcvonásait. Így alakult ki a kontúrok, metszetek sorozatából összeállított fejportré koncepciója.

Az alkotás egy Hadrianust ábrázoló márvány torzóról 3D szkenneléssel alkotott virtuális modell alapján készült, CNC technológiával.Az installáció 24 rétegből áll, amihez 17 tabla rétegelt lemezt használtak fel, a végeredmény 2,8*2,5*3,2 méteres és 450 kg.A szoborszerű hatást erősíti a világos elefántcsontszín használata, szürkület után pedig ledvilágítás hívja fel a figyelmet a kültéri alkotásra.

A közel három méter magas alkotás Óbuda hangulatos, macskaköves főterén kapott helyet abban a reményben, hogy a nap, mint nap erre járó helybeliek, magyar és külföldi turisták figyelmét ráirányítja a jubileumi év fent említett kiállításaira, történéseire.

A Hello Wood alkotóit is megihlető császárról fennmaradt feljegyzésekből számos érdekesség derül ki az uralkodóról.


Ízelítőül néhány közülük:

A szakáll rejtélye

Hadrianus volt a Római Birodalom első szakállas császára, amely ugyan kétségtelenül görög filozófus-külsőt kölcsönzött a császárnak, de a szakállviselésének ennél azonban sokkal prózaibb oka volt: ragyás arcbőrének eltakarása.

Császár és katona

Hadrianus sokszor egyszerű katonaéletet élt, akár 20 római mérföldet (közel 30km) is gyalogolt teljes fegyverzetben és szívesen fogyasztotta a katonák egyszerű kosztját, ami szalonnából, sajtból és ecettel kevert vízből állt.

A színes személyiség

Életrajza szerint: „Szigorú volt és nyájas, méltóságteljes és játékos kedvű, halogató és gyors elhatározású, konok és barátságos és mindenben mindig változékony."

Az irodalmár

Hadrianus irodalmi babérokra is pályázott: megírta önéletrajzát és verselgetett is. Jártas volt a festészetben, a geometriában és az aritmetikában is, mindezek mellett jól énekelt és citerázott is.

Egyenlő bánásmód

Ha a császár nagy lakomát rendezett, ahol több asztalnál is ültek vendégek, szokása volt a legszerényebb, hátsó asztalokról áthozatni magának fogásokat, hogy lássa, nem csaltak-e a menüvel.

 

Óbuda további kulturális, történelmi és aktív turisztikai attrakcióiról, látványosságairól és lehetőségeiről naprakész információkat nyújt az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont a hét minden napján.