Hamarosan megnyílik a nagyközönség előtt a Becsky–Kossuth-kúria

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 21. 09:15

A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. hamarosan megnyitja a komlódtótfalui Becsky–Kossuth-kúria kapuit a nagyközönség előtt.

A 19. század első évtizedeiben épült késő barokk, klasszicizáló stílusú kúria a hazai köznemesi építészet kiemelkedő emléke. Az államosítás és a természeti katasztrófák következtében leromlott állapotú épületet és környezetét a mostani felújítás után ismét eredeti formájában tekinthetjük meg. A kiállítás segítségével átfogó képet kaphatunk egy jómódú, Szamos mentén élő köznemesi család mindennapjairól.

A kúria egykoron egy nyüzsgő birtok központja volt, a földesúr és családjának otthona, a vármegyei társasági élet színtere. A Régi históriák a tekintetes urakról című tematikus kiállításban korabeli műtárgyak, különböző infografikai tartalmak és interaktív eszközök segítségével ismerhetjük meg a vidéki köznemesi életmód jellemzőit, az egykori építkezés egyes folyamatait. A kúria udvarán a majorságban folyó munkáról, az udvarház és az uradalmi cselédek mindennapjairól és az ott élő állatokról, istállókról kapunk ízelítőt. Az épületbe belépve egy ovális alakú kupolás előtérbe érkezünk, ahonnan a kúria szobáit végigjárva bepillantást nyerhetünk abba, hogyan élhettek elődeink kétszáz évvel ezelőtt a hazánkban oly jellemző vidéki, köznemesi kúriákban.

A kúria egykoron egy nyüzsgő birtok központja volt

Fotó: NÖF

A fejlesztés összesen 708 millió forintból a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. közreműködésével európai uniós és hazai forrásból valósult meg.

(X)