Hatszázmilliós bevételkieséssel számol Gyula

Forrás: turizmus.com

 2021. február 05. 13:57

Hatszázmillió forintos bevételkieséssel számol a gyulai önkormányzat a 2021-es költségvetésben, idén csak pályázati forrásból biztosított beruházásokat terveznek – közölte a polgármester, aki a képviselő-testület hatáskörében eljárva elfogadta a büdzsét.

Görgényi Ernő kifejtette, a gépjárműadó elvonása 95 millió forint bevételcsökkenést okoz; a koronavírus-járvány miatt drasztikusan visszaesett idegenforgalmi adóból – amelyből tavaly még 185 millió forintot terveztek – csak 85,5 milliót várnak.

Az a kormányzati döntés, mely szerint az egyéni vállalkozóknak, valamint a kis- és középvállalkozásoknak idén a 2020. évi helyi iparűzési adó mértékének a felét kell befizetniük, 290 milliós kiesést jelent, ha az összes jogosult, 2321 helyi vállalkozás igénybe veszi az adókedvezményt – mutatott rá a polgármester.

Ebben a helyzetben a legfontosabb cél az önkormányzati munkahelyek megőrzése és az, hogy a városüzemeltetési feladatokra szánt keret ne csökkenjen. Fontos volt, hogy a települési szociális támogatások kerete emelkedjen, erre 20 millió forinttal terveztek többet, összesen 60 milliót – hangsúlyozta.

Gyógymedencék az átmenetileg zárva tartó Gyulai Várfürdőben

Fotó: varfurdo.hu

Az elfogadott költségvetés kiadási és bevételi főösszegét 7 milliárd 156 millió forint összegben határozták meg. Tartaléknak az előző évinél csaknem kétszer többet, 631 millió forintot terveztek.

Beruházásokat idén csak minimális önerő biztosítása mellett, pályázati forrásokból kívánnak megvalósítani.

Uniós forrásból épül újjá 4200 méter hosszan a szanazugi kerékpárút; belügyminisztériumi támogatásból újraaszfaltozzák az egyik utcát, és új járdát építenek az Élővíz-csatorna partjának egy szakaszán. Új játszóteret is kialakítanak a már elnyert Zöld város program keretében – sorolta.

A városvezető hangsúlyozta, a választókerületi karbantartási kereteket idén is változatlanul biztosítják a kisebb felújításokra.

Azonban az országosan ismert nyári nagy rendezvények lebonyolítására csak minimális összeget terveztek be.