Ezt a panorámát láthatja a Városligetben hétvégén nyitó Ballon-kilátóból – videó

Forrás: turizmus.com

 2022. április 26. 12:43

A Ballon-kilátó megnyitásával május 1-jén nem csak egy évszázados hagyomány éled újjá a Városligetben, de egy új nevezetességgel is gazdagodik a budapesti látkép.

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszatér a parkba egy több mint 120 évvel ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendő légi attrakció, a városligeti ballonozás – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója a sajtóbemutatón.

A Ballon-kilátó egy talajhoz rögzített, hélium gázzal töltött légi kilátópontként működik majd a Széchenyi fürdő szomszédságában lévő Mimóza dombon, amelynek környékén több mint tízezer négyzetméternyi zöldfelületet rehabilitáltak az utóbbi időben.

Május 1-i nyitását követően menetrendszerűen emelkedik majd a levegőbe, kosarában egyszerre akár 30 utassal, akik elé a mintegy 150 méter magasból lenyűgöző panoráma tárul a Városligetre és a fővárosra.A ballon mintegy 5 perc alatt éri el a 150 méteres maximális magasságát, ugyanennyi időt tölt el a levegőben, és szintén 5 percnyi idő alatt tér vissza a felszínre. Az élményért a felnőtteknek 7000, a velük utazó gyerekeknek 6–14 év között 5000 forintot kell fizetni, a családi jegy (2 felnőtt+2 gyerek) 20 000 forintba kerül majd.

ballonkilato

A Ballon-kilátó május 1-i nyitását követően menetrendszerűen emelkedik majd a levegőbe, kosarában egyszerre akár 30 utassal

Fotó: Liget Zrt.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a naplementekor magasban töltött pár perc lesz az egyik legnépszerűbb jegytípus, ami 15 ezer forintot kóstál, de külföldön nagy divat kivételes alkalmakkor is a magasba emelkedni, legyen az lánykérés, fotózás, privát utazás vagy közös céges élmény.

A Biodóm a magasból

Fotó: turizmus.com / Szántó Zoltán

A formájával és színvilágával Szinyei Merse Pál ikonikus, Léghajó című festményét megidéző városligeti Ballon-kilátó a Városliget Zrt. reményei szerint joggal pályázhat Budapest legújabb jelképének.

Nézze meg, milyen panoráma nyílik a Ballon-kilátóról!

 

Gyorgyevics Benedek elmondta, hogy a városligeti Ballon-kilátó fontos mintájaként a Párizsban található Ballon de Paris Generali szolgált, amely 1999 óta mind a helyiek, mind a turisták által kedvelt attrakció.

Závodszky Zoltán, a Ballon Kilátó Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a Ballon-kilátóhoz hasonló szerkezetek a világ számos pontján évtizedek óta üzemelnek biztonságosan és balesetmentesen. A rendszer szélsebesség és iránymérővel, környezeti hőmérséklet mérővel, a kupola nyomásjelzővel és töltőgáz hőmérséklet-mérővel is rendelkezik, a hajó csak a megfelelő időjárási körülmények között emelkedik el – hangsúlyozta.

A Széchenyi fürdő a ballonból

Fotó: turizmus.com / Szántó Zoltán

A ballon üzemelése semmilyen környezeti terhelést nem jelent, hiszen a feltöltéshez szükséges (közel 6000 köbméternyi) hélium természetes, semmilyen reakcióba nem lépő  nemesgáz, nem mérgező és nem gyúlékony, teljesen biztonságos – közölték.

A kilátópont létesítése a Garten Studio által 2016-ben jegyzett, a park átfogó megújítását szolgáló tájépítészeti tervpályázat részeként valósult meg, amelynek ötletét a Városliget eredeti tervezőjének, Heinrich Nebbiennek a koncepciója adta, ő alakította a Mimóza-dombot kilátódombbá, ahonnan a Liget minden szépsége feltárult. A Ballon-kilátó ezt a nebbieni víziót idézi meg, s egyúttal emléket is állít a Liget és légi bemutatók, attrakciók két évszázados, rendkívül népszerű hagyományának.

A ballon formájával és színvilágával Szinyei Merse Pál ikonikus, Léghajó című festményét idézi meg

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A Városliget fölé emelkedő légballonok közül a legtöbbször fotózott, ikonikus szerkezet a Ballon Captif volt, a millenniumi ünnepségek idején, a városligeti Ezredéves Kiállításon, 1896-ban. A párizsi léghajós, Louis Godard kapitány működtette pányvás léggömb egyszerre 12-14 utast röpített a magasba, óriási népszerűségnek örvendett, naponta tucatnyiszor indult útra.