Horvátországban előreveszik az oltási sorban a turizmusban dolgozókat

Forrás: MTI

 2021. március 25. 13:25

Szlovéniában és Horvátországban is több új járványügyi intézkedést hozott a kormány.

Szlovénia szombattól módosít határátlépési feltételein, a határ menti területeken ingatlannal és mezőgazdasági földdel rendelkezők ismét karanténkötelezettség nélkül léphetik át a határt, amennyiben tíz óránál nem hosszabb ideig tartózkodnak az országban – derült ki a szlovén válságkabinet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az ingázóknak továbbra is egy hétnél nem régebbi PCR-tesztet vagy antigén gyorstesztet kell felmutatniuk a határon.
Mindenki más számára kötelező a 24 óránál nem régebbi PCR-teszt. Korábban egy napnál nem régebbi antigén teszttel is be lehetett utazni Szlovéniába. Kivételt képeznek ez alól azok, akik rendelkeznek oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy már átestek a fertőzésen.
A kormány szerda késő esti ülésén arról is döntött, hogy az óraátállítás miatt lerövidíti az éjszakai kijárási tilalmat, amely 21 óra helyett most 22 órától reggel 5 óráig tart majd. A tizenkét régióból hármat, két nyugat- és egy észak-szlovéniai régiót ismét vörös besorolású területté nyilvánítottak, és ezekben lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el.

Horvátország négy megyéjében be kell zárni a vendéglátóhelyek teraszait és kerthelyiségeit

Fotó: 123rf

Horvátországban a kormány csütörtöki ülésén április végéig kiterjesztette a gazdaságélénkítő csomagját. Azok a vállalkozók, akik a járványintézkedések következtében nem tudnak kinyitni, vagy nagymértékben visszaesik a forgalmuk, továbbra is részesülnek bértámogatásban és az állam fedezi működési költségeik egy részét.
Davor Bozinovic horvát belügyminiszter jelezte: a megyei válságstábok javaslatára négy megyében, Dubrovnik-Neretva, Tengermelléki-Fennsík, Károlyváros és Zágráb megyében csütörtöktől szigorítanak az intézkedéseken, korlátozzák a nyilvános rendezvényeken résztvevők felső létszámhatárát és bezáratják a vendéglátóhelyek teraszait és kerthelyiségeit.
Horvátország is módosított oltási stratégiáján, és a turisztikai dolgozók is bekerülnek az elsőbbséget élvező oltandók csoportjába.