Hősök, újítók és felfedezők a Múzeumok Éjszakáján

Forrás: turizmus.com

 2016. június 14. 14:59

Június 25-én országszerte 400 múzeum, kiállítóhely, kultúrház, könyvtár, levéltár és más közművelődési intézmény 2200 programmal várja a közönséget a Múzeumok Éjszakáján. Az idei rendezvénysorozat kiemelt városa Kecskemét lesz.

A Múzeumok Éjszakája nemcsak arról szól, hogy a csatlakozó intézményekben éjszaka is meg lehet nézni a kiállításokat, hanem rengeteg különleges, csak erre az alkalomra szervezett program is lesz – mondta Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kultúráért felelős államtitkára az országos rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján (képünkön).

Tavaly rekordszámú, 420 ezer látogatót vonzott az esemény, akkor először hirdettek meg egy kiemelt tematikát és helyeztek fókuszba egy vidéki várost. 2016-ban Kecskemét kerül a középpontba, mint a Múzeumok Éjszakája korábbi éveinek leglátogatottabb vidéki városa; a megyeszékhelyen ebben az évben közel félszáz helyszín között 15 retrobusz szállítja majd az érdeklődőket, a választékról korábban itt írtunk. A Hősök, újítók, felfedezők címmel megfogalmazott központi üzenethez országszerte 90 helyszín 200 programjával csatlakozott. Például indítanak hősképzőt és nyomozós játékot is.

A legnagyobb kínálat ezúttal is Budapesten várja a látogatókat, a sajtótájékoztatónak helyet adó Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum például Korea világának felfedezésére invitál interaktív koreai népmesével, gasztronómiai, viselet- és hangszerbemutatóval, fotókiállítással, filmvetítéssel, tradicionális és K-pop táncelőadásokkal, hagyományos kézműves technikákkal.

 

A fővárosi hagyományokat folytatva egyetlen karszalag megvásárlásával lehet belépni az összes helyszínre és használni a 18 és 2.30 között közlekedő múzeumbuszokat, amelyek 7 különböző útvonalat járnak be. A karszalag ára felnőtteknek 1500, diákoknak 600 forint, a 6 éve aluliak számára ingyenes.

A budapesti közlekedésben újdonság, hogy most először 3 elektromos kisautó is jár majd a kisebb múzeumok között a rendezvény kiemelt támogatójának, az E.ON-nak köszönhetően. A Mol Bubi is kedvezménnyel vehető idénybe. A MÁV-Start és a GYSEV járataira pedig 50 százalékos menetjegy váltható az ország bármely belföldi állomásáról Budapestre, Debrecenbe, Nagykanizsára, Szegedre, Szombathelyre és Kecskemétre június 25-én estétől másnap hajnalig.

 

A programokról a Fidelio magazin különszámából, a muzej.hu weboldalon és az EVENT@HAND MUZEJ új, ingyenes mobilalkalmazás segítségével lehet tájékozódni.

Az EMMI, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Magyar Turisztikai Ügynökség idén pályázatot is hirdetett a kiemelt tematikához kapcsolódóan, három kategóriában. Ezek nyertesei a debreceni MODEM, a Berettyó Kulturális Központ – Bihari Múzeum, valamint a Kunszentmártoni Helytörténeti Gyűjtemény, míg a közönségszavazás győztese a miskolci Herman Ottó Múzeum lett. A nyertesek 1-1 millió forintos nívódíjban részesültek programjaik megvalósításához.

A korábbi évekhez hasonlóan a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai partnerként vesz részt a Múzeumok Éjszakája promóciójában. Az itthon.hu weboldalon külön menüpont készült, ahol a helyszínek és programok mellett elérhetők az eseményhez kapcsolódó szálláshelyek kedvezményes csomagajánlatai és akciói is – szám szerint 88 – a belföldi turizmus ösztönzése érdekében.

(Fotók: Beliczay László)