Így működik a legfenntarthatóbb üdülőparadicsom

Forrás: turizmus.com

 2021. május 05. 14:16

Az Alphonse-sziget (vagy Ile Alphonse, ahogy a helyiek ismerik) a Seychelle-szigetek egyik legnépszerűbb szigetcsoportjának tagja, több száz mérföldnyire a fővárostól. A sziget egyetlen szállodája, a Blue Safari üzemeltetésében az egyik legjobb iskolapéldája lett a fenntartható luxusutazásoknak.

Az Alphonse szigeten minden megtalálható, amely fontos lehet egy környezettudatos utazó számára. A sziget mintegy 100 lakosa nagyrészt a szállodában és a környezetvédelmi projekteken dolgoznak, illetve a szállodavendégek is hozzájárulnak az Alphonse ökoturisztikai kultúrájához, utóbbiak már a szigetre lépésük előtt, a tartózkodásuk számlájához adott 20 eurós természetvédelmi hozzájárulással.

Emellett az ételtől kezdve, a fenntartható energia használatán és a zero waste kultúrán át egészen a természetvédelmi projektekig, az Alphonse-sziget valóban mindenre gondolt. Az Euronews összegyűjtötte, mire számíthatnak a környezettudatos nyaralók az üdülőhelyen.

Csakúgy, mint az Amerikai Szamoához tartozó Ta’ū-sziget, az Alphonse-szigetet is szinte teljes egészében a napenergia hajtja. Itt található a Seychelle-szigetek legnagyobb napelemfarmja, amely több mint 2000 panelből áll.

Ez a régió első szigete, amely a napenergiára támaszkodik, és napsütéses éghajlata miatt magas energiatermelést is kap, amellyel az Alphonse évente több száz tonna kibocsátást takarít meg. A sziget rendelkezik biztonsági generátorokkal is a rossz időjárási viszonyok esetére, de ez nagyon ritkán fordul elő.

A látogatóknak azt tanácsolják, hogy nyaralásukra ne vigyenek magukkal egyszer használatos műanyag tárgyakat, mert a sziget rengeteg hasznos alternatívát kínál, például vízutántöltő állomásokat. Abban az esetben, ha élelmiszeripari célokra műanyag fóliára van szükség, a sziget vállalkozásai biológiailag lebomló anyagokat használnak fel, amelyek 12 hónap alatt bomlanak le.

Az üdülőhely emellett kézzel készített bio piperecikkeket és szépségápolási termékeket kínál a vendégeknek a Belliche-től, amely egy állatkísérletektől és műanyagtól mentes helyi márka.

Az Alphonse-sziget a vendéglátásban egy veteményeskertre támaszkodik, amely havonta 2,5 tonna friss terméket termel, ezzel harcolva az élelmiszer-pazarlás ellen. A kert legnagyobb sikere, hogy csak tavaly 30 tonna szén-dioxid kibocsátását akadályozta meg, amely az import élelmiszerek érkezésével került volna a légkörbe.

A sziget séfjei a saját maguk által termelt zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények köré épülő külön menüket készítenek a turisták számára. A vendégek pedig akár bejárhatják a kerteket is, és a végén az általuk válogatott termékekből készíthetnek egy turmixot.

seychelle

A vendégek részt vehetnek az őshonos teknősök megfigyelésében, a vadon élő állatok fényképezésében és a tengerparttisztítási munkálatokban

Fotó: 123rf.com

A szigeten, sok más tengeri üdülőhelytől eltérően a kagylókat nem importálják, hanem az éttermek és kereskedők a helyi vizeken halásznak. Az esetleges élelmiszer-hulladékokat a sziget komposztáló gépeiben újrahasznosítják, és azzal táplálják a termőföldeket.

A sznorkelezést, a búvárkodást, a madarak és teknősök kikelésének a megfigyelését olyan módon kínálják a látogatóknak, hogy közben ne bántsák az állatokat vagy az életterüket.

A természetvédelem egészen 2007 óta fontos pontja az Alphonse-i kultúrának, ekkor nyílt meg az állat- és növényvilág megőrzésével foglalkozó központ a szigeten. Idén nyáron az Alphonse-sziget egy különleges lehetőséget is ajánl a vendégeknek, amely keretében megismerkedhetnek a sziget ökológiájával. A tengerbiológusok és természetvédők által létrehozott program májustól szeptemberig tart, és rengeteg információt és élményt kínál a turisták számára: részt vehetnek többek között a szigeten őshonos teknősök megfigyelésében, a vadon élő állatok fényképezésében és a tengerparttisztítási munkálatokban.