Interaktív múzeum épül a Soproni parkerdőben

Forrás: MTI

 2016. július 10. 09:00

Interaktív múzeum, bemutató- és oktatóterem is lesz abban a többfunkciós épületben, amely a Soproni-hegység város felőli ormán található Károly-kilátónál őszre készül el.

A Soproni Parkerdő legnépszerűbb kiránduló helye a 23 méter magas Károly-kilátó (képünkön), ahol évente mintegy százezer turista fordul meg.

A kilátó melletti régi büfét lebontották, és annak a helyén húztak fel egy új épületet. Jelenleg a belső munkálatokat, valamint a külső környezet rendezését végzik, az átadás szeptember 30-án lesz. Az új létesítmény mintegy százmillió forintba kerül. – tájékoztatott Jámbor László, a Soproni Parkerdőt gondozó Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója

A háromszintes épületben kialakítanak egy ötven férőhelyes, korszerű eszközökkel felszerelt oktatótermet, az első és a második szinten pedig interaktív bemutatóterem lesz, amely a Sopron környéki élővilágot, vadgazdálkodást jeleníti meg. Itt játékos formában ismerkedhetnek majd a fiatalok az erdővel, a vadakkal. Továbbá a második szinten kap helyet a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetem egykori professzorának, Kőhalmy Tamásnak (1936–2003) a hagyatékából berendezett állandó kiállítás. Az elismert erdőmérnök, vadbiológus életét, munkásságát mutatják be a közönségnek tárgyi és írásos dokumentációkkal. Az új létesítmény a tudós nevét viseli majd.

A tervek között szerepel még egy 250 méter hosszú, az új épülettől induló lombkorona-tanösvény kialakítása. Az élővilágra különleges kitekintést nyújtó, a lombok szintjére vezető út engedélyeztetése folyamatban van, és jövőre az is elkészülhet. Két évben belül szeretnének a Soproni parkerdőben létrehozni egy kisebb vadasparkot is. A cél, hogy a beruházásokkal tovább növeljék a Károly-kilátó és környéke turisztikai vonzerejét – mondta a vezérigazgató.