Ischgli koronavírus-áldozatok hozzátartozói perlik az osztrák államot

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 03. 21:40

Ausztriában egy sor olyan per kezdődik szeptember 17-én, amely a tiroli Ischgl síüdülőhelyen tavaly tavasszal elkapott koronavírus-fertőzésekkel kapcsolatos.

Elsőként egy koronavírus-fertőzésben meghalt osztrák férfi özvegyének és fiának keresetét tárgyalják, ők a felperest képviselő VSV (Fogyasztóvédelmi Egyesület) tájékoztatása szerint 100 ezer euró kártérítést követelnek az osztrák államtól, de peren kívüli egyezségre is hajlandóak – írja a német Stern a dpa híre alapján.

A rá következő napokban 12 további per is elindul. A felperesek azt vetik a hatóságok szemére, hogy a síelőket későn figyelmeztették a vírusra, és nem siettek a lezárásokkal. Ischgl ismert a szórakozóhelyeiről, és a járvány 2020. márciusi első hullámában a vírus európai elterjedésének egyik gócpontja volt. Az osztrák állam azonban vitatja, hogy vétkes magatartást tanúsított volna.

A tiroli Ischgl a koronavírus-járvány egyik európai gócpontja volt

Fotó: 123rf.com

Az első perben szereplő áldozat, egy 72 éves újságíró akkor kapta el a fertőzést, amikor kaotikus körülmények között a vonatállomásra tartott a busszal. 2020. március 13-án síelők ezreit lepte meg Sebastian Kurz kancellár bejelentése, miszerint a Paznaun-völgyet, ahol Ischgl is található, azonnal lezárják. A hírre sokan pánikszerűen próbálták meg elhagyni a helyet.

A felperesek szerint ezek a körülmények hozzájárultak ahhoz, hogy a vírus szétterjedt Európa több részén.

A VSV tájékoztatása szerint az osztrák állam ellen mintegy száz további, hasonló kereset áll előkészítés alatt. Egy független szakértőkből álló bizottság időközben azt is megállapította, hogy az osztrák krízismenedzsmentben számos hibára és téves helyzetmegítélésre akadt példa.