Júniusban újraindulna a bécsi kultúrszcéna

Forrás: turizmus.com

 2020. május 21. 12:08

Javaslatcsomagot dolgozott ki a múzeumok, színházak és egyéb kulturális intézmények biztonságos újraindításához Bécs városa. Ha a kormány jóváhagyja, az intézkedések már júniusban életbe léphetnek.

A színházak, múzeumok, filmek és egyéb művészeti területek szerves részét képezik az osztrák főváros életének, ezért a bécsi kultúrszcénát a több mint két hónapos kényszerszünet után újra lendületbe akarják hozni.

A városvezetés ezért egészségügyi és kulturális szakértők bevonásával olyan irányelveket dolgozott ki, amikre az intézmények bátran támaszkodhatnak. A cél, hogy az emberek ne legyenek nagyobb kockázatnak kitéve, mint más nyilvános helyen.

Az irányelvek a beltéri múzeumokra, színházakra, koncerttermekre és mozikra vonatkoznak, hiszen szabadtéren sokkal könnyebb a megfelelő távolság betartása. Különböző „hotspotokat” határoztak meg, ahol a vírus a legjobban terjedhet: például a bejáratnál, sorban állás közben a kasszánál, ruhatárnál, a mosdóhelyiségekben. Ezek közül amit lehet, plexiüveggel el kell választani – olvasható Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleményében.

Wiener Stadthalle – Bécs legnagyobb rendezvényközpontja

Fotó: © Christian Fürthner / PID

Fontos a látogatók számának csökkentése és az embereket ösztönözni kell az online jegyvásárlásra.

A maszkviselés egész idő alatt (pl. előadás, vagy vetítés) kötelező, amíg a látogató el nem hagyja az épületet, és ugyanez vonatkozik a személyzetre is. A kézfertőtlenítést több ponton is biztosítani kell, a szellőztetőrendszert meg kell újítani és a levegőelosztást például kereszthuzattal növelni.

A színházakban és mozikban a székek közötti és a színpadtól való távolságot legalább egyméteresre kell növelni, valamint több be- és kijáratot biztosítani. Állójegyek nem adhatók el, az előadás közti szünet lehetőleg kerülendő – sorolták a teendőket a közleményben. Mivel a múzeumokban könnyebb a csoportosulások elkerülése, rájuk nagyjából azok a szabályok vonatkoznak, mint az üzletekre: maszkviselés, távolságtartás, levegőztetés. Természetesen a rendszeres takarítás és felületfertőtlenítés mindenhol elengedhetetlen.A koronavírus kezelésére felállított bécsi válságkezelő csoport jóváhagyta az irányelveket. Ahhoz azonban, hogy ezek életbe lépjenek, a kormány beleegyezése, tehát szövetségi szintű rendelet, vagy törvénymódosítás szükséges. Ha a tervezet zöld utat kap, akár országos szinten is irányadó lehet.