Két épületbe költözik a Néprajzi Múzeum

Forrás: MTI

 2017. szeptember 20. 20:39

Az Ötvenhatosok terére tervezett új múzeumépület mellett a Szabolcs utcában már épülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban (OMRRK) is fogadja majd a látogatókat a költözés előtt álló Néprajzi Múzeum.
Novemberben bezár a Néprajzi Múzeum a Kossuth téren, elkezdődik a csomagolás, majd a költözés a 2018 végére elkészülő OMRRK-ba, ugyanakkor elindulhat az Ötvenhatosok terére tervezett múzeumépület építése is. A gyűjtemény túlnyomó része a Szabolcs utcai raktárbázisba kerül, és ott kap helyet az állományvédelem, a restaurálás és a szinte teljes raktározás. A földszinti részt az OMMRK-ban is látogathatóvá teszik, nagy méretű tárgyak, például a szekerek kiállításával – mondta el a Liget Budapest blogon megjelent interjújában a Néprajzi Múzeum főigazgatója.

Kemecsi Lajos az Ötvenhatosok terén a Napur Architect pályázatnyertes tervei alapján készülő, közepén a föld alá ívelő új néprajzi palotáról is szót ejtett. A jövőben a Városliget kapujaként is működő épület földből kiemelkedő két szárnya közül az északiba közösségi funkciók kerülnek, földszintjén a liget látogatóközpontjával, első emeletén a gyermekmúzeummal, fölötte pedig rendezvénytermekkel; a déli, Ajtósi Dürer sor felőli szárnyban pedig az irodák, az Etnológiai Archívum, a könyvtár és a kutatótermek kapnak helyet. A felszín alatt jönnek létre a két szárnyat összekötő, az egész épület hosszában végighúzódó kiállítóterek.

A múzeum 2017 novemberében búcsúzik jelenlegi épületétől

A Néprajzi Múzeumé a régió egyik legjelentősebb, 35 ezer darabos népi kerámiagyűjteménye – melyben a Kárpát-medencei anyag mellett távoli kontinensekről származó tárgyak is jelentős mennyiségben szerepelnek –, az új múzeumépület egyik leglátványosabb belső attrakciója ezért a lépcsőház hatalmas terében ingyenesen látogatható kerámia tér lesz.

A Néprajzi Múzeum hatalmas gyűjteményének jelenleg 1 százaléka sem látható, ám a jövőben az új állandó kiállításban, a kerámia térben, az OMRRK-ban, a gyerekmúzeumban, az interaktív múzeumpedagógiai terekben összességében már a kollekció 3-4 százaléka közönség elé kerülhet.