Kétnapos hétvégi programsorozat mutatja be a repülőtér életét

Forrás: MTI

 2021. július 06. 11:35

Különleges hangártúrával, reptérlátogatással, járműbemutatóval várják a látogatókat pénteken és szombaton az Aeroparkban A repülőtér éjszakája elnevezésű rendezvényen, amelyen életre kelnek a történelmi repülőgépek pilótafülkéi, valamint találkozni lehet pilótákkal és légiutaskísérőkkel is.

A programok július 9-én délutántól másnap hajnalig, valamint július 10-én reggeltől estig tartanak - közölték a szervezők a sajtóközleményben.

Péntek délutántól folyamatosan indulnak az esti, éjszakai reptérlátogatások, amelyeken bemutatják a légikikötő éjszakai életét. A látogatók nemcsak a kivilágított pályákat, gurulóutakat csodálhatják meg, hanem megnézhetik, hogyan történik a járatok kiszolgálása, hogyan készítik fel az indulásra a nagy teherszállító gépeket, mi történik a járatok 30-40 perces fordulóideje alatt.
A programok között első alkalommal szerveznek különleges hangártúrákat együttműködésben az Aeroplex of Central Europe vállalattal, ahol a látogatók testközelből nézhetik meg, hogyan zajlik egy repülőgép nagyjavítása, milyen érdekességeket rejt a karbantartóbázis, és az is kiderül, milyen gyakran esnek át ápoláson az utasszállító repülőgépek.

Az Aeropark repülőmúzeumban kiállított történelmi repülőgépek pilótafülkéiben ismét felgyúlnak a fények, megszólalnak a fedélzeti rádiók. Az ikonikus típusokon olyan pilóták várják az érdeklődőket, akik annak idején az Il-18-ason, vagy a Tu-154-esen kezdték pályafutásukat.

aeropark

Péntek délutántól folyamatosan indulnak az esti, éjszakai reptérlátogatások, amelyeken bemutatják a légikikötő éjszakai életét

Fotó: Aeropark

Pénteken este Pilóta Talkshow is várja a repülésrajongókat a ferihegyi repülőmúzeumban: a meghívott vendégek között olyan kapitányok, elsőtisztek mesélnek majd hivatásukról, akik a világ legmodernebb és legnagyobb repülőgépeit vezetik. A meghívottak között szerepelnek a Malév egykori pilótái is.

A repülőtér éjszakáján felvonulnak a legmodernebb és az oldtimer repülőtéri járművek is. Pénteken este 8.00 és 10.00 óra között bemutatkozik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren szolgáló, közel 40 tonnás, 12 ezer liter víz szállítására képes Rosenbauer Panther tűzoltóautó. De megmutatják azt is, milyen hatalmas gépekkel gondoskodik a Budapest Airport a téli időszakban a futópályák és a forgalmi előterek takarításáról, milyen különleges autó végzi a fékhatásmérést a pályákon.
Az interaktív programok között a látogatók azt is kipróbálhatják a repülőmúzeum Airbus A320Neo szimulátorán, hogy milyen vezetni a világ legmodernebb repülőgépét.

A repülőtér éjszakája a Budapest Airport és az Aeropark együttműködésében valósul meg. Aki a péntek esti programra vásárol belépőt, a pénztárban kapott karszalaggal a szombati, Aeroparkban zajló eseményeket is látogathatja - olvasható a közleményben.