Felújítják Erdély egyik legjelentősebb műemlékét

Forrás: turizmus.com

 2018. november 14. 17:34

Uniós támogatással és magyar kivitelezésben 2021-ben nyílhat meg újból a kolozsvári Szent Mihály templom - derül ki a Magyar Építők tudósításából.

A KÉSZ romániai leányvállalata végzi el a kolozsvári Szent Mihály római katolikus templom rehabilitációját - adta hírül a KÉSZ Csoport. Az erdélyi és a Kárpát-medencei magyarság egyik legfontosabb műemlék épületének számító templomot a 14. században építették gótikus stílusban.

A KÉSZ Csoport egyébként Kolozsváron valósítja meg első romániai beruházását, irodaházzal és szállodával. A KÉSZ Romániában 2001 óta van jelen. Szalados László, a KÉSZ Csoport műszaki vezérigazgató-helyettese a társaság egyik  legdinamikusabb szervezeteként írta le a romániai leányvállalatot.

A Szent Mihály templom

Fotó: turizmus.com

A Szent Mihály templomban letisztítják a kőfalakat is, és a toronyban helyeznek el néhányat azokból a barokk oltárokból, amelyeket a nagyközönség már régóta nem láthatott. Korszerű világítást, elektromos hálózatot telepítenek a templomba, amelyet fűtési rendszer kialakításával is kényelmesebbé tesznek. A mostani barokk oltár helyére visszakerül a régi gótikus.

A beruházáshoz az Európai Unió 1,26 milliárd forintnak megfelelő összeggel járul hozzá. A felújított, korszerűsített templom az előzetes tervek szerint 2021 végén nyílhat meg a nagyközönség előtt.

A Szent Mihály-templom a város legimpozánsabb, turisták által leglátogatottabb műemléke, Kolozsvár főterén, egykori Nagypiacán áll. A falai között közel ötven országgyűlést rendeztek. 1601-ben itt zajlott Báthory Zsigmond erdélyi fejedelem harmadik beiktatása, 1607-ben itt választották fejedelemmé Rákóczi Zsigmondot, 1608-ban Báthory Gábort, 1613-ban Bethlen Gábort. Itt mondta el híres beszédét 1944. május 18-án Márton Áron püspök, amelyben elítélte a zsidóüldözést.