Kortárs üvegművészeti tárgyakkal bővül az Iparművészeti Múzeum gyűjteménye

Forrás: MTI

 2023. augusztus 24. 10:10

Kortárs üvegművészeti tárgyakkal bővül az Iparművészeti Múzeum gyűjteménye: a Magyar Zene Házában júliusban bemutatott Glassification.hu című kiállítás alkotói közül hatan egy-egy művüket ajánlották fel a múzeumnak.

Az alkotások azt követően kerülnek a múzeumba, hogy a kiállítás visszatér kétéves körútjáról, amelynek keretében idén többek között Velencében, Szófiában és finn városokban mutatkozik be a kortárs magyar üvegművészet.

Az egyik kiállított mű a Ráth György-villában

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Magyar Üvegművészek Társaságával együttműködésben hozta létre legújabb utazó kiállítását a kortárs magyar üvegművészet szélesebb körű nemzetközi megismertetésére – emlékeztetett Lengyel Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára a múzeumnak adományozott tárgyakat bemutató sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Mint mondta, hisznek abban, hogy az élő művészet és tudomány aktív szereplői nemcsak elvont szinten mutatják be a magyar eredményeket, hanem termékeny nemzetközi együttműködéseket képesek kezdeményezni és megvalósítani. Kiemelte: már több alkalommal bebizonyosodott, hogy a magyar művészi és tudományos gondolkodás nemzetközi bekapcsolódása kézzelfogható és mérhető eredményekkel jár.

2022 az üveg nemzetközi éve volt. Hozzátette: 2023 nagy várakozásokkal teli esztendő, mivel a cseh, francia, német, spanyol és finn kezdeményezéshez csatlakozva a magyar üvegművesség is felkerülhet az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára bátor, előremutató kiállásnak nevezte az üvegművészetre összpontosító utazó tárlatot. Megjegyezte, egy kevésbé ismert és felkapott művészeti irányzatról van szó, de remélik, hogy a magyar művészek meglepetéseket tudnak okozni a világnak, és egyben nemzetközi elismertséget szereznek a magyar üvegművészetnek.

A múzeum gyűjteményébe kerülő műveket az alkotók – Bihari Kristóf, Bősze Eszter, Darabos Anita, Edőcs Márta, László Kyra és Varga Gyöngyvér Amala – jelenlétében mutatták be.

Mint az eseményen elhangzott, a Glassification.hu további négy kiállítójának alkotásai már megtalálhatók az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében.