Nagyszabású magyar üvegművészeti kiállítás nyílik Velencében

Forrás: turizmus.com

 2023. június 23. 11:27

Ateneo Veneto-ban, a város legrégebbi aktívan működő kulturális intézményében szeptember 1-15. között látható Glass Art NOW! @ The Venice Glass Week 2023 utazó kiállítás a magyar üvegművészet evolúcióját mutatja be: a történeti üveg mellett a legújabb kortárs törekvések is helyet kapnak.

A hetedik alkalommal sorra kerülő nemzetközi fesztivál, a The Venice Glass Week lesz a nemzetközi utazó kiállítás második állomása. A tárlatot először a 2022 Az Üveg Nemzetközi Éve regionális záróprogramjaként a belgrádi Iparművészeti Múzeumban (MPU) rendezték meg. A Glass Art NOW! az anyag művészi feldolgozásának széles skáláját mutatja be a magyar üvegművészetben – tájékoztatta lapunkat a Bohus-Lugossy Alapítvány.

A velencei tárlat történeti áttekintése visszanyúlik a római kori üvegekig, innen jutunk el a kortárs üvegművészek legfrissebb alkotásaihoz, átfogó képet adva a velencei nemzetközi közönségnek.

Magyar üvegművészeti kiállítás nyílik Velencében

Fotó: Bohus-Lugossy Alapítvány

 

 

Több hazai üvegművész teljesen új alkotással készül pályázni. A pályázati elbírálást követően, július közepén a Bohus-Lugossy Alapítvány a MOME-val együttműködve huta napokat szervez, ahol a kiválasztott alkotók elkészíthetik a kiállításra szánt munkáikat az alapítvány anyagi támogatásával.

A kiállítás történeti áttekintést kíván adni a magyar üvegművészetről Velencében, amely az országimázs szempontjából is fontos mérföldkövet jelent. Korábban ugyanis csak néhány magyar alkotó műveiből volt látható egy-egy darab, ilyen összetett, átfogó módon még nem mutatkozhatott be a magyar üvegművészet az üveg európai fővárosában.

A Glass Art NOW! @ The Venice Glass Week 2023 Velence legrégebbi aktívan működő kulturális intézményében, az Ateneo Veneto nagytermében kap helyet, amely a The Venice Glass Week egyik kiemelkedően fontos helyszíne. A 16. századi épület 160 négyzetméteres tere Velence történelmi belvárosában, a Szent Márk tér és a Rialto közelében található. A magyar lesz az első üvegművészeti kiállítás az intézményben.