Kulturális kincskeresés a Bakonyban

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. július 21. 12:57

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VBEKF) programsorozat keretében rajtolt el a festői szépségű Jásdon egy kalandos kulturális kincskeresés, amely négy települést foglal magába.

Már a projekt neve – „Semmi különös? A Bakony ékkövei” – is izgalmasnak ígérkezik, nem véletlen, hogy a régiós kincsek feltárását, megóvását és megosztását (is) a zászlajára tűző Veszprém-Balaton 2023 EKF vette az ötletet az ernyője alá.

A projekt alapját a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének (FTI-iASK) úgynevezett Kraft– „Kreatív város – fenntartható vidék” új, innovatív regionális fejlesztési koncepciója adja, amelynek lényege, hogy a fejlesztések és beruházások sikerének kulcsa, ha egy adott térség gazdasági, önkormányzati és akadémiai szereplői összefognak egymással és hatékonyan együttműködnek. Jelen esetben négy bakonyi kistelepülés – Jásd, Nagyesztergár, Bakonynána és Borzavár – kevésbé ismert kulturális kincseit kívánják feltárni, olvasható a VBEKF portálján.

Szabó Mariann, a projekt szakmai vezetője, az FTI-iASK Kraft Központjának kutatója lapunknak elmondta, a projektben kulcsszerepe van a humántőkének, a hozzáértő, interdiszciplináris kutatásokra és fejlesztőmunkára nyitott közösségnek. „A négy településsel történő egyeztetéseket követően nyílt pályázati felhívás keretében jelentkezhettek különböző hátterű és szakmából érkező kutató vagy fejlesztő szakértők a települési csoportokban való munkára. Május végére eredményesen zárult a toborzási folyamat, a projekt közreműködői között multinacionális vállalati környezetből érkező kommunikációs szakértőtől kezdve grafikus, településfejlesztő, kulturális antropológus, geográfus, geológus, botanikus kollégán át történészek, nyelvészek, turizmusfejlesztési szakértők is részt vesznek a projektben” – magyarázta.

bakony

Szabó Mariann beszél a kutatás menetéről

Fotó: Gaál Bence, / FTI-iASK

A projekt alapját az ún. „közös alkotófolyamat” (angolul co-creation) képezi, amelysorán a fejlesztési javaslatokat a helyi lakosokkal közösen alakítják ki a csapatok. A csapatok települési és természeti bejárásokon vesznek részt, interjúkat készítenek, egyeztetéseket folytatnak a jelentős civil szervezetekkel, levéltári kutatást folytatnak, hagyatékokat, gyűjteményeket tekintenek át. A hagyományos módszerek mellett készülnek videóra rögzített életút interjúk, sőt egy mentális térképezés is.

"A projekt fő célkitűzése, hogy a települések értékeire hívja fel a figyelmet, támogassa a helyi közösségeket a belső értékek megismertetésében, javítsa a települések közötti és a településen belüli kohéziót. Az értékek kutatása, tudatosítása út lehet a társadalmi összefogásra a régi lakosok és új beköltözők között, a négy település és környezetük értékeinek együttes fejlesztése a szolidaritás erősítését eredményezheti.

bakony

Projektismertetés a résztvevőknek

Fotó: Kovács Bálint, VEB2023 EKF

A projekt kulcseleme a július második felét felölelő kéthetes terepmunka, amikor a szakértői csapatok felméréseket végeznek a települések rejtett kincseiről, amelyre a további programokat építhetjük. A települési csoportok helyben laknak, munkájukat a polgármesterek és kapcsolattartók, aktív civilek támogatják. Nyár végén a projekt első szakasza a helyszíni feltáró munka eredményeit bemutató rendezvénnyel zárul" – magyarázta lapunknak a projekt szakmai vezetője.

A július 17-én Jásdon szervezett nyitóeseményen Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a bakonyi kistelepülések páratlanul szép természeti értékei mellett különösen erős vonzerőt jelenthet mind a helyben lakók tartalmas mindennapjait színesítő, mind a turisztikai fellendülést elősegítő, sehol másutt nem élvezhető kulturáliskincsek nyújtotta élmények sokasága.

bakony

Ovádi Péter országgyűlési képviselő hangsúlyozta, kincsek rejlenek ezen a vidéken

Fotó: Kovács Bálint, VEB2023 EKF

„Nem győzöm hangsúlyozni, hogy milyencsodálatos helyen élünk és hogy milyen kincsek rejlenek ezen a vidéken. Nagyon örülök, hogy az Európa Kulturális Fővárosa Projekt kiemelt célkitűzése a helyi identitáserősítése és a rejtett kincsek feltárása. Szerencsére a megye települései nyitottak és szívesen mutatják meg otthonuk értékeit” – idézi a képviselőt a VBEKF portálja, beszámolva az egész napos programról, amelyben helyet kapott helytörténeti kvízjáték, kézműves programok, fellépett a Borzavári Népdalkör, a Ritmus Tánc és Mozgásművészeti Egyesület, a Wasserfall Harmonikaduó és a Dalnokok, a Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola jásdi tagintézményének kisdiákjai.

A vendégek is tevékeny részesei lehettek a kulturális élménykavalkádnak, hiszen közös népdal és néptánctanulás is színesítette a nyitónapot, végül malacsütéssel adtak ízelítőt a Bakony gasztronómiai értékeiből.

Gaál Bence FTI-iASK