Leemelték az esztergomi bazilika déli tornyának kupoláját

Forrás: MTI

 2022. szeptember 20. 12:42

Az esztergomi bazilika felújítása során hétfőn leemelték a főszékesegyház déli tornyának kupoláját. Az acél tartószerkezet felújítása és a rézlemez cseréje várhatóan egy hónap múlva kezdődik, a munkálatokat az arra járók is figyelemmel kísérhetik majd.

Németh Tamás, a székesegyház felújítását vezető építész az MTI-nek elmondta: az 5 ütemben tartó felújítás-sorozat 3. üteme a déli torony teljes, külső-belső felújítása, valamint a bazilika nagyobbik, a toronyban lévő harangjának restaurálása. A szakemberek azért döntöttek a tetőszerkezet leemelése mellett, mert enélkül a harangkiemelés csak a torony falszerkezetének roncsolásával lett volna megoldható. A harangot szerda reggel emelik ki.

A kupolát a bazilika mellett, a földön restaurálják. A restaurátori dokumentáció és az engedélyeztetés után, várhatóan egy hónap múlva kezdődik az acél tartószerkezet felújítása és a rézlemez cseréje, amit így az arra járók is figyelemmel kísérhetnek majd egy erre a célra kialakított dobogóról.

A felújítás alatt álló Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház déli toronysisakja

Fotó: MTI / Bodnár Boglárka

A kupola levételéhez Magyarország egyik legnagyobb daruját használták, amely 75 méter magasra nyúlt fel, hogy leemelje a tetőszerkezetet, melynek legmagasabb pontja – a keresztje – csaknem 60 méter magasan helyezkedett el.

Németh Tamás megjegyezte: a tetőszerkezet levétele lehetővé teszi a jelenlegi, "toldozott-foldozott" és mindössze két harang fogadására alkalmas harangszék megújítását is. A munkálatok után a harangokat tartó szerkezet akár az ekkora templomoknál szokásos 5-6 harangot is képes lesz hordozni – mondta, hozzátéve, hogy új harangokat ugyan nem kap a bazilika, de megteremtik a későbbi bővítés lehetőségét.

A bazilika tervezett felújítása 13 milliárd forintból, várhatóan 2024 tavaszára készül el.

Kapcsolódó cikkek