Lengyelország szombattól megnyitja határait az egész EU előtt

Forrás: MTI

 2020. június 10. 17:44

Szombattól megnyitja határait Lengyelország az Európai Unió tagállamai számára, június 16-tól pedig a nemzetközi légi forgalom is lehetséges lesz a lengyel légtérben – közölte szerdán Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

A koronavírus-járvány kapcsán hozott hatékony intézkedéseknek köszönhetően a kormány már részben újraélesztette a gazdaságot – mutatott rá a lengyel kormányfő, hozzátéve: "most szükség van a kereskedelmi kapcsolatok minél korábbi  helyreállítására az EU-val".

A kormányfő nem tért ki arra, hogy a határátlépéskor érvényben maradnak-e valamilyen egészségügyi intézkedések. A lengyelországi határzár március eleji elrendelése óta a hazatérő lengyelek számára kéthetes karantén volt kötelező.

A légtér megnyitása kapcsán Morawiecki megjegyezte: a légitársaságoknak "biztosan egy-három hétre lesz szükségük, hogy előkészítsék a járathálózatot". A kormány már kapcsolatban áll a LOT lengyel állami légitársasággal, hogy az "megfelelően megtervezze a szolgáltatásokat" – tette hozzá.

Lovaskocsi Krakkó főterén. Június 16-tól a nemzetközi légi forgalom is újraindul az országban

Fotó: 123rf

A visegrádi csoport államai közül múlt héttől Magyarország, Csehország és Szlovákia állampolgárai utazhatnak korlátozások nélkül egymás országába, valamint Ausztriába is.

Lengyelországban szerda reggel 13 066 volt az aktív fertőzöttek száma. A betegek közül 13 411-en felgyógyultak, 1 191 ember elhunyt. Mindenekelőtt a sziléziai bányavidéken május elején kialakult, zártkörű járványgóc, és emiatt a bányászok körében elrendelt általános tesztelés miatt még mindig nő a fertőzések száma. Szerda reggelig 5287 bányásznál mutatták ki a vírust, közülük már 1,5 ezren felgyógyultak.

A lengyel egészségügyi tárca keddi közleménye szerint Lengyelországban az uniós viszonylatban az egyik legalacsonyabb a Covid-19-betegséggel összefüggő halálozások száma, egymillió lakosra 31 ilyen eset jut, ugyanannyi, mint Csehországban. Közben június 8-án Belgiumban ez a mutató 829, az Egyesült Királyságban 598 halálesetet tett ki a közzétett statisztika szerint.