Madárparadicsom Bécsben

Forrás: turizmus.com

 2019. október 02. 10:34

Szeptember végén megnyitotta kapuit Ausztria legnagyobb „kalitkája” a bécsi Hirschstetten Állatkertben. A madárház 1200 négyzetméteres területen nyújt otthont az Ausztriában honos madárfajoknak. A lakók elsősorban madármentő állomásokról kerülnek ide.

Néhány héttel ezelőtt beköltözhettek az első lakók a Blumengärten Hischstätten madárházába - tájékoztatott Bécs sajtóirodája.

Az 1200 négyzetméteres területet legelőször a pintyfélék vehették birtokba, közülük is a tengelic és a zöldike. A tengelic, vagy népies nevén a stiglic, Európa legszínesebb és legnépszerűbb énekesmadarai közé tartozik. A zöldikék annyira otthon érezték magukat, hogy rögtön gondoskodtak is az utódokról, így hat kismadárral büszkélkedhetnek már. A harkályfélékre is gondoltak, így számukra külön területet alakítottak ki. Ide egy nagy fakopáncs költözhetett be elsőként.

A madárházban gazdag növényvilágot alakítottak ki, hogy otthonosabbá varázsolják a légkört

Fotó: PID/Wiener Stadtgärten/C.Houdek

A madárházba elsősorban sérült egyedek kerülnek a különböző madármentő állomásokról, mivel ezeknek a madaraknak a gyógyulásuk után a természetben sajnos már nem lenne esélyük a túlélésre.

A madárházat nagy odafigyeléssel tervezték meg. Gazdag növényvilágot alakítottak ki, hogy otthonosabbá varázsolják a légkört. Több fanyarka és bodza fa, fekete berkenye, európai homoktövis cserje és még sok más növény került beültetésre. Természetesen a harkályok számára fontos holtfák sem hiányozhatnak.

A látogatókat különböző útvonalak vezetik az egyes területekre, a kialakított ülőhelyek és kis megfigyelő pontok pedig lehetővé teszik, hogy élvezhessük és megfigyelhessük a madarakat.

A cél, hogy bevezessék az érdeklődőket a sokszínű helyi madárvilágba és sikeres együttműködés jöjjön létre más állattani intézményekkel és madármentő-állomásokkal.

Bécs városa nemcsak madárvédelemmel, hanem egyebek mellett hatékony hulladékhasznosítással is igyekszik óvni a környezetet.

Kapcsolódó cikkek