Magyarország újraindult – Új kiállítások Széphalomtól Békéscsabáig

Forrás: turizmus.com

 2021. július 11. 17:35

Az ország számos pontján várják új, vagy megújult kiállítások a történelem és a kultúra iránt érdeklődő látogatókat.

A békéscsabai Munkácsy Múzeum nagyszabású, állandó kiállítása május végén nyílt meg, "utazás TÉRben és IDŐben" – Békéscsaba az évezredek idővonalán címmel. Az interaktív kiállítás régészeti leletek, történelmi és néprajzi értékek bemutatásával vezet végig a város történelmén. Csúcspontja a Munkácsy Mihály – Egy géniusz diadala című, tavaly szeptemberben megnyílt állandó kiállítás, mely a tehetség festészetébe és életébe enged bepillantást, és 19 eredeti alkotást mutat be.

Kazinczy Ferenc áll a Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalomban, a Magyar Nyelv Múzeumában létrehozott új, állandó kiállítás középpontjában. A nyelvújítás vezéralakjáról mesélő kiállítás címe: Szokott ösvényen szokatlanul.

Június végén átadták a Barcs-Drávaszentesen található Dráva Kapu Bemutatóközpont megújult természetismereti kiállítását, amely a „Bölcs vízgazdálkodás a Dráva mentén a folyami és ártéri élőhelyek megőrzése érdekében" című LIFE-projekt keretében valósult meg. Új, érintőképernyős eszközök mutatják be a térség legjellemzőbb állatait, új installációk segítik Dráva menti rétek és mocsarak élővilágának megismerését.

Szeptember 12-ig látogatható a „Pálosok" című rendtörténeti kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az időszaki tárlat kolostorok régészeti leletei, középkori kódexek, liturgikus tárgyak, kora újkori nyomtatványok, számos szobor, festmény és metszet segítségével mesél a szerzetesrendről.

Résztvevők a Pálosok című kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban

Fotó: MTI / Mónus Márton

Ugyanitt szeptember közepéig megtekinthető a „Premontreiek 900 – A 900 éves premontrei rend története Magyarországon című időszakos tárlat, valamint a „Műértő fényűzés – A nagyharsányi római villa apszismozaikja" című interaktív padlóvetítés.