Már lehet programokra regisztrálni a Nemzeti Parkok Napján

Forrás: turizmus.com

 2020. május 21. 11:21

Orchideatúra a Sas-hegyen, madármegfigyelő túra Tiszaalpáron, Geotúra az ősember festészete nyomában. Csupán néhány példa a nemzeti parkok hétvégi programjai közül, amelyekkel az Európai Nemzeti Parkok Napjára készülnek.

Az Agrárminisztérium és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a 10 hazai nemzeti park igazgatósággal közösen ünnepli május 24-én az Európai Nemzeti Parkok Napját. Az ökoturisztikai létesítmények és a kirándulóhelyek többsége már újra látogatható a védelmi intézkedések fokozatos enyhítésének köszönhetően. A nemzeti parkok ezért hétvégére várják a kirándulni, kikapcsolódni vágyókat.

1999 óta minden év május 24-én, az első európai nemzeti park (Svédország, 1909) létrehozásának évfordulóján ünnepeljük ezt a jeles napot. A kezdeményezés célja ráébreszteni a társadalmat a nemzeti parkok és egyéb védett területek jelentőségére, illetve a környezettudatos gondolkodás fontosságára.

A nemzeti parkok regisztrációhoz kötött programokkal várják a kirándulni, kikapcsolódni vágyókat

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park / Babák Zoltán

Az idén meghirdetett programok többsége előzetes regisztrációhoz kötött, hogy mindenhol el tudják kerülni a tumultust, így az érdeklődők a magyarnemzetiparkok.hu oldalon és az egyes Nemzeti Parkok oldalain foglalhatnak helyet az eseményekre.Az Európai Nemzeti Parkok Napjához kapcsolódóan az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság egy nyereményjátékot indított Facebook-oldalán. Az Aktív Magyarország oldalán mindennap hazánk egyik nemzeti parkjába kalauzol a játék. A napi nyeremények mellett a főnyeremény egy hosszú hétvége az Őrségi Nemzeti Park Keserűszeri Vendégházába.