Már több mint 100 hajó nevezett az idei Rolex Middle Sea Race vitorlásversenyre

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 14. 14:52

A vitorlás világ rangos megmérettetését, a Rolex Middle Sea Race versenyt 42. alkalommal rendezik meg Máltán. A Blur svéd és a brit Akouavi hajók napokban beérkezett nevezésével együtt már összesen 24 ország 101 hajója szerepel a nevezési listán.

A mezőny október 23-án startol a Valletta melletti Grand Harbour kikötőből, a versenyzőknek pedig egy hét áll rendelkezésükre, hogy Szicíliát és a Stromboli vulkánt megkerülve visszaérjenek a máltai fővároshoz - írja a Máltai Turisztikai Hivatal sajtóközleménye.

„Végtelenül örülünk a tengeri vitorlás közösség idei választásának” - mondta David Cremona Sorhajókapitány. „Az idei évben a verseny népszerűsége ismét olyan nagy, mint a járvány előtti időszakban. Rendkívül hálásak vagyunk a tulajdonosoknak és a legénységeknek, akik hajlandók komoly erőfeszítéseket tenni a részvételért a folyamatos bizonytalanságok ellenére. Mi pedig teljes erőbedobással készítjük elő a versenyt.”

A jelenlegi nevezési lista a szokásos módon összetett. Megtalálhatók közte professzionális és korinthusi (amatőr) legénységek, egytestű és többtestű, Race Maxik és kis versenyhajók is.
A legnagyobb kontingens Franciaországból érkezik, 18 nevezéssel. Olyan nagyágyúk is a nevezők között szerepelnek, mint az Albator Philippe Franz irányításában, aki 2018-ban összesített 3. lett IRC kategóriában és Solenn For Pure Ocean Gerard Ludovic vezetésében, aki ugyanabban az évben összesített 10. lett.

malta

Jelenleg 24 ország 101 hajója szerepel a nevezési listán, köztük egy magyar is: Józsa Márton kapitány vezényletével a Wild Joe idén is rajthoz áll a versenyen

Fotó: Visit Malta

A második legnépesebb küldöttség Olaszországból érkezik, ami nem meglepő a közelség és a terep ismerete miatt. Olasz legénységek egyébként már 14-szer nyerték meg a Rolex Middle Sea race összesített versenyét, maguk mögé utasítva ezzel a szervező országot, Máltát is.

A vendéglátó Málta 12 hajóval nevezett a versenyre, közöttük a back-to-back győztes Elusive 2 a Podesta testvérek irányításában. „Azok számára, akik először vesznek részt a versenyen, a legjobb tanácsunk, hogy győződjenek meg arról, hogy valóban ismerik a hajót, és tartsák nyitva a szemüket és a fülüket minden körülmények között, még alvás közben is! Ez nem a gyenge szívűek versenye, de rendkívüli élmény” - üzenték a máltai hajósok. 

Ezen kívül brit, svéd és amerikai versenyzők is részt vesznek a Rolex Middle Sea Race-en, de magyar induló is lesz a versenyen, ahogy már hosszú évek óta: Józsa Márton kapitány vezényletével a Wild Joe idén is rajthoz áll.