Márton-napi programkavalkád Szombathelyen

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2019. október 29. 10:19

Szent Márton-nap környékén programok sokasága várja az érdeklődőket Szombathelyen. Lesz többek között országos nagyvásár, lampionos felvonulás, kalandjáték, gálaműsor.

Szombathelyen Szent Mártonhoz számos néphagyomány kapcsolódik. November 5-től a Művelődési és Sportház Házban kézműves foglalkozások és családi programok követik egymást.

A város iskolásai minden évben megünneplik Szent Márton napját, ilyenkor – idén november 6-án – játékos helytörténeti vetélkedő keretében járják végig a város legnevezetesebb pontjait.

Lampionos felvonulás

Fotó: Savaria Turizmus Kft./Mészáros Zsolt

November 8-10. között a Vasi Skanzenben tartják meg a Szent Márton-napi országos nagyvásárt, ahol az ország minden részéből érkezők kínálják portékáikat. (Az esemény belépődíj fejében látogatható, amely pénteken 700 forint, hétvégén 1300 forint.) Mindig népszerűek errefelé az őrségi kézműves termékek, de az erre járók megkóstolhatják az Őrség tipikus ételeit: a dödöllét, a kukoricaprószát is.

November 8-án a belvárosban lampionos felvonulás lesz, valamint megemlékezés Szent Márton szobránál. A lampionos felvonulás a Szent Márton-heti programok közül az egyik legfontosabb és leglátványosabb esemény.

A székesegyházban kezdődik a Szent Márton-vesperás, amelyre folyamatosan érkeznek a hívek, alvó lámpásaikat maguk mellé téve hallgatják, mi mindent tanít a mai embernek a város védőszentje. Aztán a sok száz fős tömeg hosszú tömött sorokban megindul a Szent Márton templom felé.

Ahogyan mindig, most is a Savaria Legio katonái vezetik a menetet, őket követik az egyház és a város elöljárói, a kispapok, a fúvósok, a kórus, majd mindenki más, aki szeretne lámpásával fényt vinni a szombathelyi éjszakába. A menet a Szent Márton-templomhoz érkezik, ahol a Rumi Rajki István szobrászművész által alkotott szobornál koszorúzást és ünnepi megemlékezést tartanak. Szombathelyen minden évben a Szent Márton-ünnepségsorozat részeként adják át a városi kitüntetéseket, látványos gálaműsor keretében.

A Savaria Legio katonái

Fotó: Savaria Turizmus Kft./Mészáros Zsolt

Kalandjáték Savariában címmel gyermekprogramot rendeznek 12-én és 13-án, a városismeret és Szent Márton jegyében, valamint 14-én könnyűzenei koncertet tartanak. November 16-án az Őrvidékházban konferencia kezdődik Szent Márton kultuszáról, történészek, múzeumi és kulturális szakemberek részvételével.

Ugyancsak ezen a napon találkozóra gyülekeznek Szombathelyen több környékbeli város kórusai, köztük a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület Kórusa is. A koncertet követően esti fáklyás séta indul a Szent Márton temetőben.

Szombathely keleti városrészében, a hajdan önálló faluként létezett Szentmártonban áll a Szent Márton tiszteletére felszentelt plébániatemplom. A római korban itt, az Arrabonába (a mai Győr) vezető út mentén terült el az antik Savaria keleti temetője.