Megkezdődött a hajózási szezon a Balatonon

Forrás: turizmus.com

 2019. április 20. 16:45

A hagyományokhoz híven idén is húsvét nagyszombatján indult el a balatoni hajózási szezon, amelyet sajtótájékoztatóval nyitott meg a BAHART.

A Balatoni Hajózási Zrt. 2019. április 20-án, a 173. balatoni hajózási szezon első hajóútján tartotta szezonnyitó sajtótájékoztatóját a Szent Miklós hajó fedélzetén.  Az út során Kollár József, a társaság vezérigazgatója az előző évek kiemelt eredményeit és gazdasági mutatószámait is bemutatta.

A BAHART vezetése a 2016-2020 közötti időszakra középtávú stratégiájában fogalmazta meg céljait. A prezentációban a vezérigazgató az ügyfélközpontúság és az erőforrások fejlesztése terén elért eredményeket ismertette. Többek között megemlítette az utasforgalom részletes kielemzésére is alkalmas, új jegykiadó program bevezetését a pénztárakban; az utasigényeknek megfelelően optimalizált menetrendet mind a településeket összekötő személyhajójáratoknál, mind a kompközlekedésben; a meghosszabbított főidényi programhajó-kínálatot; a hivatalos hajózási szezonon kívül indított tematikus hajójáratokat; valamint a BAHART Ügyfélközpontot, amely az alaptevékenységekhez kapcsolódó, egységes ügyfélkommunikációt és ügyintézést biztosítja az utazóközönség és a vitorláshely-bérlők számára.

Balról jobbra: Veigl Gábor, a BAHART gazdasági és stratégiai vezérigazgató-helyettese, Dónucz László értékesítési és forgalmi igazgató és Kollár József vezérigazgató

Fotó: Balatoni Hajózási Zrt.

A BAHART az elmúlt három évben nagyságrendileg 2 Mrd Ft saját forrás felhasználásával folyamatos beruházásokat hajtott végre a személyhajó- és vitorláskikötők, illetve a hajóflotta korszerűsítése terén. A jelenleg is zajló stratégiai időszakban újította fel a társaság a Siófok katamaránt, amely a Balaton egyetlen teljes körűen akadálymentesített hajója, a Nemzeti Regatta motorost, amely minden évben az előző évi névadó települési vitorlásverseny győztesének nevét viseli, valamint a Kossuth kompot, mely évről évre komoly szerepet kap a rekordforgalom kiszolgálásában.

Az utasforgalmat tekintve 2018-ban ismét rekordévet zárt a társaság: a személyhajózás és kompközlekedés együttes utasszáma november 14-én hosszú évek után ismét elérte a bűvös kétmilliót. A 2015-ös bázisévhez képest az utasok száma a személyhajózás esetében 13,5%-kal, 750.000 fölé emelkedett, amire ezt megelőzően csak tíz évvel korábban volt példa. A településeket összekötő menetrendi járatok esetében a növekedés mértéke a bázist jelentő 2015-höz képest 5,5%, a séta- és programhajóknál pedig 36,4%. Ez utóbbi szegmens kiemelt növekedése alátámasztja, hogy a BAHART a közlekedési szolgáltatások mellett turisztikai szolgáltatónak is számít a régióban.

A három évvel ezelőtt felújított, teljesen akadálymentes Siófok katamarán

Fotó: hajozas.hu

A komppal szállított utasok számát 27,6%-kal, 1.274.000 főre sikerült növelni a 2015-ös évhez képest. A növekedés a szállított gépjárműveknél és a kerékpároknál hasonló mértékű volt, 2018-ban 32%-kal több gépjárművet és 34,5%-kal több kerékpárt szállítottak a balatoni kompok, mint 2015-ben.

A vitorláskikötői ágazat szintén számos pozitív eredményt tud felmutatni, ezek közül a Balaton legnagyobb vitorláskikötő-láncának 11. tagjaként átadott alsóörsi vitorláskikötőt, a fonyódi vitorláskikötő átépítését és bővítését, a BAHART Regatta amatőr vitorlásverseny-sorozat megújítását, illetve a vitorláshelyek bérlésével kapcsolatos ügyfélkezelés BAHART Ügyfélközpontba történő becsatornázását emelte ki a vezérigazgató. A bérelhető hajóhelyek száma a stratégiai időszak 3. évének végére 8,5%-kal, az éves szerződéssel rendelkező bérlők száma 13,1%-kal nőtt 2015-höz viszonyítva. A vitorláskikötők kihasználtsága 2018-ban 95,3%-os volt, amely 3,8%-os növekedést jelentett.

Az egy teljes héttel, szeptember 1-ig meghosszabbított főidényi menetrendben több mint 7500 járat indul 21 Balaton-parti települést összekötve, csaknem 5300 sétahajó-indulás közül lehet választani 17 kikötőben, és 2300 gyorshajójárat vehető igénybe. Ezenkívül 245 bulihajójárat, 104 Varázshajójárat indul majd, és három kikötőben Minimax hajóval is találkozhatnak az utazók. Az elmúlt évekhez hasonlóan a BAHART fontos szerepet tölt be olyan kiemelt események során is, mint a Balatonátúszás vagy a Balaton Sound.

A kompközlekedésben a társaság továbbra is magas fokú rugalmasságra törekszik, és a forgalom függvényében, a meghirdetett menetrenden túl akár folyamatos átkelést is biztosít az év bármely napján. A MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat részeként idén már négy alkalommal lesznek koncertek a BAHART kompjain a Balaton közepén, és ugyancsak izgalmas programnak ígérkezik a Balatoni Kör által szervezett Gasztro Piknik, valamint egy Zumba rendezvény az egyik komp fedélzetén. A BAHART kompjai emellett a régió kerékpáros versenyei során is fontos szerepet töltenek be az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan.

A Szent Miklós hajó

A balatonfüredi Hajókikötőben tartott megnyitó beszédében Bóka István, Balatonfüred polgármestere elmondta, hogy az önkormányzatokkal egyeztetve az állam a korábbiaknál jóval nagyobb szerepet tölt majd be a balatoni hajózás működtetésében, majd azt kívánta, hogy a Balaton az egész világ büszkesége legyen. Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke fontosnak tartja, hogy a Balaton továbbra is az ország második legnépszerűbb célpontja legyen, úgy, hogy közben meg kell védeni a tó értékeit is. A Hajókikötőben szép számmal megjelent ünneplő közönség előtt köszöntőt mondott Lengyel Róbert, Siófok polgármestere, Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere és Kontrát Károly parlamenti államtitkár.

Az újdonságokról, akciókról és kedvezményekről folyamatos tájékoztatást ad a mobiltelefonról is elérhető BAHART honlap és a társaság közösségi csatornái.