Megújul az óbudai Szentlélek tér, elbontják a pavilonokat

Forrás: turizmus.com

 2021. január 05. 15:24

A III. kerület egyik nagyforgalmú csomópontja, a Szentlélek tér hamarosan megújul. A területet rendezik, januárban elbontják a pavilonokat, az önkormányzat tervei szerint a műemléki környezethez illő kép várja majd az erre járókat.

A harmadik kerület egyik legnagyobb forgalmú csomópontja, a Szentlélek tér jelenleg nem a legszebb arcát mutatja. Ezért Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat úgy határozott, hogy a mostani állapotot rendezi, a területet az itt naponta megforduló több tízezer ember számára élhetőbbé, szebbé és szolgáltatásaiban is vonzóbbá teszi – írja az Obuda.hu.

A cikk szerint az önkormányzat augusztus végén pályázati felhívást tett közzé, hogy az idén lejáró szerződések helyébe új, a mai kor igényeinek megfelelő és a műemléki környezethez illő területhasználati szerződést kössön. A október közepi benyújtási határidőre négy pályázat érkezett, majd – a hiánypótlási időszak végére – három pályázat maradt versenyben.

A pályázatra nemcsak a tér kereskedelmi funkcióinak megfelelő és a környezethez illő építészeti koncepciót kellett benyújtani, hanem számos zöldterületi, műszaki és közművi tervet is.

Az óbudai Szentlélek tér

A Szentlélek téri pavilonsort (háttérben, a fák alatt) januárban elbontják

Fotó: Obuda.hu

A teret most uraló pavilonsort 2021 januárjában elbontják, a leendő nyertes pályázó pedig a döntést követően fogja az építési ütemtervét meghatározni. A pályázat győzteséről és az általa készített koncepcióról várhatóan januárban születik döntés.

A fejlesztésnek köszönhetően megszűnnek a jelenleg elhanyagolt, beláthatatlan területek, a szolgáltatások bővülnek, az erre járók pedig esztétikus környezettel találkoznak a téren és környékén. A cél az, hogy Óbuda kapuja egy emberközeli találkozóponttá váljon – írták.