Megújulnak a Kassák Múzeum kiállítóterei

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. november 11. 13:35

A múzeum – melynek november 1-jétől Szeredi Merse Pál az új igazgatója – 2022-ben az építészetileg is megújult térben tervezi megnyitni új állandó kiállítását, amely Kassák Lajos 1909 és 1967 között létrejött sokszínű életművét a maga teljességében mutatja be.

A Kassák Múzeum tájékoztatása szerint a jövő év első felében várható az épület kiállítótereinek megújítása. Ezt követően két időszaki kiállítás nyílik: 2021 nyarán a kelet-európai neoavantgárd performanszművészet és a költészet kapcsolatát bemutató tárlat, ősszel pedig a Művészpárok sorozat első kiállítása, amely a Kassák Lajos családtagjaiként és legközelebbi munkatársaiként is ismert, az irodalomban azonban elfeledett művészházaspár, Újvári Erzsi és Barta Sándor életművét dolgozza fel.

A Kassák Múzeum a Zichy-kastély Duna felőli épületének első szintjét foglalja el Óbudán

Fotó: kassakmuzeum.hu

„Egymásra ható, elválaszthatatlan egységet alkotó irodalmi és képzőművészeti munkássága mellett Kassák jelentős szerkesztői és mozgalomszervezői tevékenysége is hangsúlyt kap a kiállításon, beágyazva az avantgárd művészet nemzetközi hálózataiba, valamint a 20. század társadalmi és politikai kontextusaiba. Célunk az, hogy Kassák és a magyar avantgárd csoportok történetén keresztül felmutassuk a szabad, társadalmilag elkötelezett és kritikus művészet ma is érvényes és további gondolkodásra késztető aspektusait” – ismerteti az új állandó kiállítás koncepcióját a múzeum közleménye.

 

Aki gyalog ment Párizsba

Kassák Lajos, a magyar avantgarde mozgalom meghatározó alakja, aki angyalföldi vasmunkásból autodidakta módon képezte magát íróvá, költővé, műfordítóvá, festővé. 1909-ben gyalog, pénz nélkül indult a „művészetek fővárosába”, Párizsba, ahol a forradalmian új stílusirányzatokkal – avantgárd, expresszionizmus, futurizmus, dadaizmus, szürrealizmus, konstruktivizmus – találkozott. A magyar művészetben nincs még egy olyan alkotó, akinek munkássága annyira elválaszthatatlan lenne ezektől a mozgalmaktól, mint Kassáké.

Kapcsolódó cikkek