Fejlesztették a püspökszentlászlói arborétum ökoturisztikai lehetőségeit

Forrás: turizmus.com/MTI

 2022. január 20. 09:33

Több mint 130 millió forintos fejlesztési forrásból újult meg a Pécsi Egyházmegye kezelésében lévő püspökszentlászlói kastélyt övező arborétum.

A beruházó Pécsi Egyházmegye és a megyei helyhatóság alkotta konzorcium a Terület- és településfejlesztési operatív program 135 millió forintos keretéből tudta megvalósítani a fejlesztéseket – írja közleményében a Baranya Megyei Önkormányzat.

A támogatás felhasználásával a Mecsek legmagasabb csúcsa, a Zengő lábánál fekvő Püspökszentlászlón az arborétumban infrastrukturális fejlesztések valósultak meg, így bővítették az ott álló oktatóházat. Ennek köszönhetően a terület ökoturisztikai lehetőségeit erősítették meg.

Az arborétum ékessége a bánáti bazsarózsa

Fotó: Pécsi Egyházmegye

A Pécsi Egyházmegye honlapja szerint a projekt során rendezték az arborétum területét is, így térkőburkolattal látták el a bemutató és túrautakat, környezetbarát tölgyfa kerítést és kaput építettek, továbbá restaurálták a park területén található kastélyhoz és templomhoz tartozó kisépítészeti tárgyakat, így szobrokat, szószékeket, padsorokat.

A fejlesztés keretében emellett a kertészeti oktatás, gyógynövény-programok, sportprogramok, kézműves foglalkozások, előadások, kihelyezett tanórák támogatására eszközöket is vásárolnak a továbbiakban.

Mint az korábban megírtuk, az arborétum ékessége a bánáti bazsarózsa, amelynek legfontosabb európai élőhelye a Zengő gerince. Becslések szerint Magyarországon él a világon fellelhető állomány 90 százaléka. A Magyarországon 1982 óta fokozottan védett növényritkaság májusi–júniusi virágzása turistacsalogató látványosság.