Milliárdos turisztikai fejlesztéseket valósít meg a Győri Egyházmegye

Forrás: MTI

 2018. október 26. 15:20

Négy településen öt turisztikai fejlesztést valósít meg a Győri Egyházmegye 1,1 milliárd forintból.

A pénz a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból, ezen belül az Egyházi, kulturális örökség turisztikai fejlesztése pályázatból származik, melynek 7,3 milliárd forintos a keretösszege – közölte a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára, Rákossy Balázs.  Az október 26-án Sopronban tartott projektnyitón elmondta, a kormány erősíti a turizmust, a vallási turizmus pedig az idegenforgalom egyik legősibb formája.

A 2020. június 30-ig megvalósuló fejlesztések révén a keresztény és magyar értékeket mutatják be. A projekt részeként fejlesztik a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárat, a győri Káptalandomb közösségi teret, a császári plébánia és imaházat, a horvátzsidányi plébániát és az intézményként működő Soproni Katolikus Konvent épületét. Az intézmény egyik feladata lesz, hogy a soproni katolikus közösség és egyház történetének bemutatásával múzeumként működjön.

A Soproni Katolikus Konvent felújítás előtt álló épülete

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Rákossy Balázs hozzátette, hogy a vallási turizmus hazánkban is tömegeket mozgat meg, ami nem pusztán a kegyhelyek felkeresését jelenti, hanem mély vallási élménnyel is gazdagodnak az útnak indulók –ehhez szükséges a megfelelő infrastrukturális háttér. Veres András megyéspüspök elmondta, a fejlesztéssel bővítik az egyházmegye turisztikai kínálatát, hogy növekedjen az egyházmegyébe látogató turisták száma és az itt eltöltött idő. Fodor Tamás, Sopron polgármestere azt mondta, hogy a fejlesztés a turisztikai árbevétel növekedését eredményezi, és fontos, hogy a szakrális élményeket mindenki megismerhesse. A város és az egyházmegye kapcsolata kiváló, amit nemcsak ez a beruházás mutat, hanem az is, hogy közel 3 milliárd forintból hamarosan a soproni Szent Mihály-templomot is felújítják.