Nagykövetek, diplomaták a Szigeten

Forrás: MTI

 2017. augusztus 11. 19:10

Tizennyolc ország nagykövetsége, valamint az Európai Bizottság budapesti missziója volt jelen képviselőjével a Sziget fesztivál negyedszázados jubileuma kapcsán szervezett pénteki eseményen.

A programon jelen volt mások mellett Iain Lindsey, az Egyesült Királyság nagykövete, Jószéf Amrani izraeli misszióvezető, Isabelle Poupart kanadai nagykövet és José Ángel López Jorrin, a spanyol képviselet vezetője, de a szervezők meghívására eljött az Egyesült Államok missziójának küldötte is. A diplomatákat Gerendai Károly főszervező köszöntötte a Fidelio Színház- és Táncsátorban.

A Sziget történetében nem először szerveztek ilyen jellegű programot a Budapesten működő nagykövetségeknek, két évvel ezelőtt a Magic Mirror Sátor 15. születésnapján volt hasonló. A diplomaták egyébként is rendszeresen megfordulnak a rendezvényen és folyamatosan igénylik, hogy megtekinthessék saját országuk fellépőit, illetve találkozzanak velük – mondta el Kardos József programigazgató. Hozzátette: a Sziget kiváló kétoldalú kapcsolatokat ápol a budapesti  nagykövetségekkel és a kulturális intézetekkel, kiemelten azokkal az európai uniós országokkal, amelyekből a legtöbben látogatnak a fesztiválra, és a fellépők többsége is onnan jön, tehát elsősorban Hollandiával, az Egyesült Királysággal és Franciaországgal.

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum igazgatója köszönti a diplomatákat a Fidelio Színház- és Táncsátorban a Szigeten

Fotó: MTI/ Mónus Márton

A diplomaták ellátogattak a Sátor határok nélkül elnevezésű helyszínre, ahol a Néprajzi Múzeum és a francia Bevándorlástörténeti Nemzeti Múzeum tavaly után ismét közös programot állított össze, ezúttal az integráció, a bevándorlás és a befogadás, valamint a magyarországi romák kultúrája és integrációja témakörét körbejárva. A vendégek körbenéztek a Papageno Klasszikus, Opera és Jazz Színpadon is, ahol megtekintették a francia Compagnie Dyptik hiphop dance csoport eladását.