Nemzetközi hírű gyűjteménnyel gazdagodik az iszkaszentgyörgyi kastély

Forrás: turizmus.com

 2023. július 06. 11:51

A kiemelt értékű herbáriumi gyűjtemény, szakkönyvtár és génbank a NÖF Nkft. felajánlásának köszönhetően az iszkaszentgyörgyi Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastély és kert együttesben kap helyet.

Európai viszonylatban is kiemelt értékű herbáriumi gyűjtemény, szakkönyvtár és génbank megóvásában segít a Magyar Kertörökség Alapítvány (MKA) a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.-vel együttműködve.

A Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány által létrehozott és fenntartott gyűjteménynek eddig Budakeszin helyet biztosító ingatlan műszaki állapota jelentősen megromlott, a páratlan gyűjtemény a NÖF Nkft. felajánlásának köszönhetően az iszkaszentgyörgyi Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastély és kert együttesben kap helyet – tájékoztatta lapunkat az MKA.

Új gyűjteménnyel gazdagodik az iszkaszentgyörgyi kastély

Fotó: nof.hu / Ari Santeri Kupsus

 

A Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány munkatársai célul tűzték ki a világ mérsékelt övi fás növényeinek minél teljesebb megismerését, az expedíciós gyűjtések és háttér-dokumentációjuk megőrzését, szakmai és ismeretterjesztő műveikkel a természet-ismeret kiterjesztését. Mintegy 250 ezer herbáriumi mintával és közel 89 ezer eltérő gyűjtéssel Európában az 52. legnagyobb ilyen gyűjteményt hozták létre.

A nemzetközi dendrológiai kutatások élvonalába tartozó Dr. Debreczy Zsolt és csapata, Dr. Rácz István kurátorral együtt, az elmúlt csaknem fél évszázadban több új fafajt fedezett fel, és könyvek sorát jelentette meg.

A munka további eredménye a több százezer analóg és digitális szakfotó, háromezer kötetes dendrológiai szakkönyvtár, valamint egy kiterjedt, jól dokumentált génmegőrző élő növénygyűjtemény.

A felhalmozott szellemi tőke és pótolhatatlan dokumentáció fennmaradása, a szellemi érték hasznosulása céljából az alapítványnak helyet adó, 650 m2-es budakeszi épület műszaki állaga romlása, a megújításhoz szükséges források hiánya miatt kerül most sor erre a költözésre. A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) javaslatára, a Magyar Kertörökség Alapítvány (MKA) koordinálásával a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány gyűjteményei és dokumentációs központja az iszkaszentgyörgyi Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastély egyik szárnyába költözik. A költöztetés a kertész- és tájépítész szakma széles körű összefogásának köszönhetően valósul meg. A három szakmai szervezet együttműködési megállapodása a gyűjtemény és könyvtár megőrzését, a minél szélesebb körű megismertetést célozza.

A Budapesttől 80 km-re fekvő iszkaszentgyörgyi kastély 1870-ben a Bajzáth családtól, házasság révén került a Pappenheim grófok birtokába, akik egészen a második világháború végéig birtokolták a kastélyt.

Az épületet körülölelő kastélypark teraszos kialakítása, a neobarokk, a kor divatját követő „formal garden" egyedülállónak számított és számít ma is történeti kertjeink sorában. A park többi része számos növénykülönlegességet rejt.

Az MKA és a NÖF közötti, az iszkaszentgyörgyi kastélypark fenntarthatósági modelljéről szóló együttműködés keretében a kutatóközpont jóvoltából is kerülnének különleges növények a parkba, gazdagítva az eredeti dendrológiai gyűjteményt. A kastélyban helyet kapó dendrológiai és expedíció-történeti kiállítás a tervek szerint 2023 végétől fogad majd látogatókat.