Természetfotó kiállítással ünnepelték a Hortobágyi Nemzeti Park 50. születésnapját

Forrás: turizmus.com

 2023. július 04. 13:46

Átadták a Varázslatos Hortobágy fotópályázat, illetve az Igazgatóság 50 év a mi szemünkkel pályázatának díjait, valamint megnyitották a pályamunkákból rendezett természetfotó kiállítást a debreceni Kölcsey Központ Bényi Galériájában.

Hazánk elsőként alapított nemzeti parkja 2023-ban ünnepli fennállása 50. évfordulóját. Természeti értékei a múltban és a jelenben is legendásak, egy olyan egyedi tájat őriz Európa közepén, melynek nincs párja: „egy darab Ázsiát Európa szívében" – áll a Varázslatos Magyarország sajtóközleményében.

A Varázslatos Magyarország a fennállása óta, immár 14 éve gyümölcsöző kapcsolatot ápol a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal, egymás munkáját kölcsönösen támogatva képviselik a magyar természetvédelem ügyét. A két szervezet a jubileum kapcsán Varázslatos Hortobágy címmel közös fotópályázatot hirdetett.

Július 30-ig tekinthető meg a kiállítás a Bényi Galériában

Fotó: Varázslatos Magyarország

 

A szervezők olyan természetfotókat vártak, amelyek hűen mutatják be a Hortobágyi Nemzeti Park élővilágának biológiai sokszínűségét, fókuszban az ott élő állat- és növényvilággal, a hortobágyi tájakkal és természeti jelenségekkel, valamint olyan képeket is, melyek a világörökségi helyszínen máig élő pásztorkultúrát és a hagyományos állattartáshoz kapcsolódó életképeket, portrékat és emberi sorsokat ábrázolnak. A pályázatra több mint 300 alkotás érkezett, melyeket a VM szakmai zsűrije: Máté Bence, Potyó Imre, ifj. Vitray Tamás, Szilágyi Attila és Suhayda László értékelt. A díjazottak listája a Varázslatos Magyarország honlapján tekinthető meg.

A Bényi Galéria impozáns terében megrendezett fotókiállítás egy reprezentatív válogatást mutatott be a díjazottak és a pályázók képeiből, amelyeknek köszönhetően a látogatók betekintést nyerhettek a Hortobágyi Nemzeti Park életének változatos élővilágába, valamint a hagyományos pásztorkultúrába.

A kiállítás ingyenesen látogatható 2023. június 29-től július 30-ig, naponta 10-től 18 óráig, esti rendezvények alkalmával 19 óráig.