Kiállítással nyitott a felújított tarcali Királyi Koronauradalmi Borház

Forrás: turizmus.com

 2023. július 04. 14:08

Megnyitotta kapuit az idén kereken 250 éves tarcali Királyi Koronauradalmi Borházban a Tokaj–Hegyalja történetét bemutató kiállítás.

Az új tarcali borház terveit Johann Jung kamarai építész az 1770-es évek elején készítette el, 1773-ban már biztosan folyamatban volt a barokk stílusú épület felépítése. Ekkor alakították ki – szintén újonnan – a borház földszintjéről nyíló, a domb alá benyúló, négy egymással párhuzamosan futó ágból álló pincerendszert is. A műemléki védelem alatt álló Királyi Koronauradalmi Borház egy most lezajlott komplex műemléki felújítás után nyitotta meg kapuit a látogatók előtt – tájékoztatta lapunkat a Magyar Kastélyprogram Kft.A földszinti borkóstoló- és rendezvénytér egybenyíló boltozott teréből nyílik az épülethez tartozó pincerendszer. Az emeleten kiállítótér, kávézó és konferenciaterem kapott helyet. A tárlat a helyszínhez és Tokaj–Hegyaljához kapcsolódó egyedi tartalmat mutat be, amelyet más térségbeli kiállításon még nem láthattak az érdeklődők.

Megnyílt a Tokaj-Hegyalja és a tokaji bor történetét bemutató kiállítás

Fotó: Magyar Kastélyprogram Kft. / Erdős József

 

A tárlaton többek között bemutatják Tokaj–Hegyalja és a tokaji bor történetét, a tokaji kiemelt szerepét a diplomáciában, valamint muzeális borokat is. A Tarcal történetében jelentős szerepet játszó II. Rákóczi Ferenc fejedelem és gróf Grassalkovich Antal kamaraelnök színészek által megszemélyesített „beszélő portréi" is várják a látogatókat a kiállításban. Egy interaktív dűlőtérképen a látogatók megismerhetik a Tarcalhoz tartozó híres dűlők elnevezésének és egykori tulajdonosainak a történetét.