Süttőn kiállítást nyitott, Budapesten raktármerülésre invitál a Néprajzi Múzeum

Forrás: turizmus.com

 2024. március 19. 11:44

A Néprajzi Múzeum februárban indította el azokat a projektjeit, amelyeket a Petőfi Kulturális Program jegyében szervezett, és már hat vármegyébe juttatta el ennek köszönhetően tudását, tapasztalatait.

A programsorozat a Nemzeti Művelődési Intézet Térségi Kulturális Szolgáltatások Mintaprogram részeként a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.

A Ráismersz? – Néprajzi helytörténeti klub öt településen indult el. A helyi közösségek fiatalabb és idősebb tagjai közösen vesznek részt a települések igényeihez illeszkedő programon. Az intézmény múzeumpedagógusai a korábbi gyűjtések anyagait alapul véve arra törekszenek, hogy az etnográfia fő témakörei mentén (gazdálkodás, kézművesség, életmód, népszokás stb.) és a múzeum gyűjteményeinek példáin keresztül a térségi sajátosságokat jobban megismerjék, összegyűjtsék.

Tasnádi Zsuzsa kurátor bemutatja a süttői kiállítást

Fotó: Lőrincz Emőke

Az Ismerd meg és alkosd újra! – Hagyományos mintakincsből új motívum című vándorkiállítás március 18-ával kezdődően a Komárom-Esztergom vármegyei Süttőn, a Hengerhalom Közösségi Házban tekinthető meg március 27-ig. A második helyszínére érkező utazókiállítás középpontjában a Kárpát-medence népi díszítőművészetének megismertetése és annak mai használata áll egy új digitális alkalmazás segítségével.

A Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című múzeumkommunikációs workshop azokat a helytörténeti, honismereti, hagyományőrző csoportokat, kulturális intézményeket, pedagógusokat, lokális közösségek vezetőit, egyesületeket, közgyűjteményeket, kulturális és közművelődési intézményeket, valamint a lokális örökséggel foglalkozó közösségi média csoportok működtetőit szólítja meg, akik szeretnék internetes jelenlétüket erősíteni.

A motívumalkotó digitális alkalmazás Süttőn

Fotó: Lőrincz Emőke

A foglalkozásnak köszönhetően legközelebb március 19-én Jászberényben, március 21-én pedig Hajdúszoboszlón válik elérhetővé a legfrissebb múzeumkommunikációs tudás.

A Kulturális örökség digitalizálását és reprodukálását támogató workshop már három vármegyébe eljutott, a sorozatában részt vevő intézmények, kulturális szakemberek széles körű ismertetőt kapnak a kulturális javak digitalizálásáról. A fő hangsúly olyan gyakorlati bemutatóra épül, amelyet a Néprajzi Múzeum fotósai tartanak.

A Néprajzi Múzeum új épülete madártávlatból

Fotó: Incze László

Az intézmény állandó, budapesti helyszínén, a Dózsa György úti új épületben ezeket a programokat ajánlják a héten:

Március 20-án a holokauszt 80. évfordulójának alkalmából rendezett programsorozat következő filmvetítése a holokauszttal mint kognitív disszonanciával foglalkozik a „Temetetlen emlékek” – Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház című alkotás bemutatásával.

A MúzeumCafé magazin Fotográfia száma apropóján rendezett programokon túl a Felrajzolt könyvek sorozat legújabb alkotásának létrejöttét tekinthetik meg az érdeklődők, szintén március 20-án.

Március 21-én pedig a Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Központjának raktárai nyílnak meg. A Raktármerülések programon a kíváncsi résztvevők az egyházi gyűjtemény búcsúfiáival kerülhetnek közelebbi ismertségbe.

A múzeum tojásgyűjteménye

Fotó: Incze László

Március 23-án hímestojás-festésre és a virágvasárnaptól húsvéthétfőig tartó időszakot bemutató rendhagyó előadásra invitál a múzeum.

Március 24-én vasárnap pedig A kétely felfüggesztése című kiállítás várja tematikus kurátori tárlatvezetésre a látogatókat.