Nincs hó, bezárt a francia síterep

Forrás: turizmus.com

 2020. február 14. 14:58

Az utóbbi száz év legmelegebb tele az idei Franciaországban. A Pireneusok egyik síterepét be kellett zárni a hóhiány miatt.

Az idei már a második tél, hogy a Pireneusok egyik ismert síterepe, a Le Mourtis hó nélkül maradt. Hó híján a síterep üzemeltetői kénytelenek voltak a szezon közepén lezárni a sípályákat, emiatt pedig elmarad a vendégforgalom a helyi éttermekben és szállodákban – számol be az esetről az Independent.

Mivel napközben a hőmérséklet 10 C-fok fölé emelkedett, hó már csak foltokban maradt az árnyékosabb helyeken, a turisták pulóverben sétálgatnak a hegyi réteken.

Az Independent által megkérdezett szakértők szerint nemcsak arról van szó, hogy az idei egy rossz év a síelők számára. Mivel a jövőben a hőmérséklet további emelkedésére lehet számítani, a Mourtisban és környékén téli sportokból élőknek fel kell készülniük a sokkal kevésbé havas telekre.

Képünk illusztráció. Az Oredon-tó a francia Pireneusokban

Fotó: Wikipedia

A helyi vállalkozók között akad, aki már alkalmazkodott az új időjárási viszonyokhoz. Az egyik üzlet, ahol sífelszerelést lehetett eddig bérelni, mostantól túracikkeket és speciális, akár havon is használható elektromos bicikliket is bérbe ad.

Franciaországban 1900 óta nem volt ilyen enyhe a december és a január, ugyanakkor évek óta megfigyelhető trend, hogy egyre enyhébbek a telek, és egyre kevesebb hó esik. Ha ez a trend folytatódik, akkor az 1600 méteren vagy az alatt fekvő síterepeken olyan enyhe lesz az időjárás, hogy még műhavat se lehet majd gyártani, mert az elolvad.

A Pireneusok egyes magasabban fekvő síterepein nincs gond a hóval, de az 1350 méteren található Mourtis már az olvadási zónában van.

Kapcsolódó cikkek

Miért síeljünk itthon?

2020. január 22.