Nyílt napok a statisztikai palotában

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 11. 12:06

A Központi Statisztikai Hivatal székháza is megnyitja kapuit szeptember 20–21-én, a Kulturális Örökség Napok keretében. A palota különlegessége, hogy egyike annak a kevés épületnek, amelyet ma is eredeti, tervezéskori céljára használnak.

Az önálló statisztikai hivatal gondolata már 1844-ben felmerült, a kezdeményezést azonban magával sodorta a történelem. A KSH alapítására végül 1867-ben került sor. A Keleti Károly u. 5–7. szám alatt álló, historizáló stílusú székház pedig Czigler Győző tervei alapján végül 1898-ban készült el.

A látogatók a statisztikai palota bejárása során egyebek között bepillanthatnak az elnök dolgozószobájába, és betekintést nyerhetnek az utolsó pillanatig titkos GDP- adatok közzétételébe. Statisztikai érdekességek bemutatója és nyomozós játék is várja az érdeklődőket. Bárki kipróbálhatja a vizualizációs technikáikat, és néhány percig statisztikussá válhat.

Az intézmény 850 ezer kiadványt őrző könyvtára is szélesre tárja kapuit, ahol a látogatók megismerkedhetnek az olvasótermekkel, a mozgatható könyvespolcokkal teli tömörraktárral és a patinás főigazgatói irodával; régi térképeket és hajdan titkosnak minősített kiadványokat böngészhetnek; továbbá élhetnek a kedvezményes beiratkozás lehetőségével. A kisebbek gyerekkönyvekkel, kifestőkkel és könyvjelző-készítéssel tölthetik az idejüket.

A KSH székházba szombaton és vasárnap 9–15 óra között várják a látogatókat, épületséta mindkét napon félóránként indul. Angol nyelvű sétához is lehet csatlakozni, mindkét napon 14.15-kor.

A hivatal honlap előzetesen regisztrálók előnyt élveznek.