Ökologikus szemléletű zöldfelület-fejlesztés indul Pünkösdfürdőn

Forrás: turizmus.com

 2021. július 20. 15:34

Óbudán, a Barát-patak és Pünkösdfürdő között hamarosan elindul a Fővárosi Önkormányzat saját beruházása a Főkert Nonprofit Zrt. lebonyolításában.

A 7 hektáros új park a Radó Dezső Terv részeként valósul meg, és összesen 685 fával, több ezer cserjével, évelővel gazdagítja a gyepes gátoldalt, árnyékot is teremtve azon az 1,5 km-es szakaszon, ahol eddig nem volt árnyék.

A parton az előző városvezetés terveinél jóval kisebb költségvetésből olyan modern szemléletű, környezettudatos, új tervezői megközelítéssel létrejött fenntartható zöldfelületet alakítanak ki, ahol egyaránt lehetőség nyílik pihenni, játszani, sportolni. A fennmaradó összegből a tereprendezés és a csatlakozó sétány (Kossuth Lajos üdülőpart) felújítása mellett a félbehagyott árvízvédelmi beruházást is befejezik.

A projekt bemutató sajtótájékoztatóján Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a 2019-ben hivatalba lépett városvezetés kész terveket örökölt, amelyeket mind a főváros, mind a III. kerület nagyon monofunkciósnak és pazarlónak tartott. A Főváros ezért megbízta a Főkertet, hogy egy új, természetbarát koncepciótervet készítsenek a part felújítására. A terv véglegesítése során többször is egyeztettek a helyi lakosokkal.

A rekreációs terület látványterve

Fotó: Főkert Zrt.

„A park kialakítása során kiemelt figyelmet fordítunk a biodiverzitás, az ökológiai változatosság erősítésére. Ez a szemléletformáló projekt bemutatja, hogy nemcsak díszparkokat lehet létrehozni a városban, hanem vissza lehet engedni a természetet a városba” – fogalmazott a főpolgármester-helyettes.

Dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere örömét fejezte ki, hogy a zöldberuházással végre rendezett terület lesz a pünkösdfürdői gát környéke. „Fontos volt számunkra, hogy a leendő látogatók, azaz a családok, a biciklisek, a kutyások, a sportolók mind-mind magukénak érezhessék majd a parkot, ezért a pontos tervekről, a különféle funkciókról az itt élőkkel többlépcsős lakossági fórumokon egyeztettünk, és a véleményeket, a kért változtatásokat be is építettük a koncepcióba.”

A területet eltérő karakterű, többféle élőhelyet bemutató részekre osztották. A zónák más-más funkcióval rendelkeznek, így azok jobban elkülönülnek a park használóinak igényei szerint. A pihenőpark minden részét összefűzi egy kanyargó sétaút, egy interaktív tanösvény. A parkban közösségi funkcióként kialakítanak játszóteret, sport- és piknikteret, pétanque-pályát, kerékpáros pihenőket és szabadtéri fitneszparkot. A projekt teljes költsége 1,1 milliárd forint, a beruházás befejezése idén év végére várható.