Pekingben debütált a Balkán Fanatik

Forrás: turizmus.com

 2015. január 31. 20:36

Még az idősebb kínai generáció tagjait is lendületbe hozó, hangulatos, a közönséget több ráadással jutalmazó, telt házas koncertet adott a Balkán Fanatik a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben pénteken.

Az érdeklődők, magyarok és kínaiak különböző stílusokból kaphattak ízelítőt; a csapat négy tagja a kétórás előadás első felében megidézte például a tavaly októberben megjelent On the Road (Úton) című albumuk számait, majd következett egy kis bemutató indie rock repertoárjukból és végül a vidámabb, szórakoztatóbb "magyar mulatósok" következtek. Ekkorra már a jelenlévők apraja nagyja felállva táncolt és tapsolt.

Sikerült a kínaiakat is "belerángatni" az ovációba, mondhatom, hogy frenetikus siker volt. Egyikünk sem járt még Kínában, de az első tapasztalataink nagyon kellemesek és bíztatóak - mondta Lepés Gábor (Lepe) az MTI tudósítójának a helyszínen.
Hozzátette: költségvetési korlátok miatt csak négyen tudtak eljönni, Jorgosz, az együttes másik alapembere, a rapperük és a dobosuk otthon maradt. Itt volt viszont a gitárosuk, Szöllősi Lala és a két lány, Träger Lili, aki énekelt és Németh Anna, aki hegedűn játszott.

A Balkán Fanatik nem titkolja, hogy szeretne elmenni egy nagyobb turnéra is Kínába és bízik abban, hogy a mostani bemutatkozásuk, amelynek része lesz szombaton egy sanghaji fellépés is a tengerparti metropolisz egyik legismertebb dzsesszklubjában, elő fogja segíteni ezt.
Tavaly novemberben már bizonyos értelemben megjelent a Balkán Fanatik Pekingben, hiszen a kulturális intézetben Életre kelt kották címmel kiállítást rendeztek alapítójának, Jorgosznak kortárs zeneszerzők kottáira készített festményeiből.

Az együttest valójában a magyar kultúra napjára tervezte meghívni a Pekingi Magyar Kulturális Intézet, de szervezési okok miatt ez egy kicsit csúszott - mondta az intézet igazgatója, Buslig Szonja Andrea. Színvonalas és hiteles együttest kerestünk és így esett a választásunk a Balkán Fanatikra - tette hozzá.

Elárulta, a pénteki programon ott volt a kínai Kulturális Minisztérium rendezvényszervezője, de meghívták fesztiválok szervezőit és a központi televízió, valamint a zenei csatorna képviselőit is. Mint mondta, szeretnék az érdeklődést felkelteni bennük a magyar kultúra iránt. A következő napokban az ország egyik legnagyobb zenei producerével is fognak találkozni - fűzte hozzá az igazgató.
(FOTÓ)