Reorganizációs tervet fogadott el a BAHART

Forrás: MTI

 2020. május 07. 17:46

Kikötőket ad el és járatokat is megszüntet most elfogadott reorganizációs terve keretében a Balatoni Hajózási Zrt.

A BAHART reorganizációs tervének célja, hogy a társaság alkalmazkodni tudjon a koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzethez, fenn tudja tartani a hosszú távú működőképességet, és ezzel a munkahelyeket – idézi az origo.hu-n megjelent cikket az MTI.

A személyhajózási szezont nem lehetett elkezdeni, és a révközlekedés is csupán a szokásos forgalom harmadát bonyolítja le, ezért még az optimistább forgatókönyv szerint is rendkívül súlyos gazdasági veszteségekkel kell szembenéznie 2020-ban a BAHART-nak – írták, hozzátéve: a megszavazott reorganizáció olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyek a működőképesség megőrzéséhez szükségesek. Ezek közé tartozik, hogy – a személyhajózás optimalizálása érdekében – megszűnik 6 menetrend szerinti és 4 sétahajójárat. Ezek kihasználtsága alacsony volt, így működtetésük gazdaságtalanná vált. A társaság 5 öreg, műszakilag elavult, veszteséget termelő hajót kivon a forgalomból, közülük hármat elad.

A társaság egyik 129 éve üzemelő hajója, a Kelén

Fotó: Bahart Facebook-oldala

A társaságnak 22 közforgalmú kikötője van, ezek közül négyet bezár, és nyílt árverésen értékesít, ezzel együtt nyilvános pályázatot ír ki a vitorláskikötők bérleti szerződés keretében történő üzemeltetésére, 2021. január 1-jei kezdettel.
A társaság befejezi a hajózáshoz szorosan nem kapcsolódó tevékenységeit, így a jövőben sem kempinget, sem pedig szállodát nem működtet tovább. A bevételeket fejlesztésekre és a kompközlekedés korszerűsítésére fordítják – írja a lap.